Date

2019 mrt 31
Expired!

Time

10:00 - 16:00

Kostprijs

297 euro

Traject Verbum ‘Samen lezen en helend schrijven’

Als je een geliefde verliest door overlijden of een breuk springt je wereld in brokken uiteen. Ook bij verlies van werk of verlies van mogelijkheden kan het plots heel erg donker voelen.

Je hunkert dan naar troost en zoekt die bij vrienden en familie bij wie je op verhaal kan komen. De pijn wordt immers makkelijker dragen wanneer je erover kan praten en de nabijheid van anderen voelt. Tegelijk voel je bij jezelf ook de noodzaak om alleen te zijn, jezelf te hervinden en je op andere manieren te voeden. Je gaat op zoek naar boeken waarin je je herkent, naar omschrijvingen die lijken op jouw ervaring. Je leest om beter te begrijpen wat er in en rond je gebeurt. Een roman, een biografie, gedichten en informatieve boeken.

Troost is te vinden op vele plekken: in de armen van een geliefde, tijdens een wandeling in het bos, in een sterk stuk theater,… Maar ook teksten kunnen troosten, woorden kunnen verzachten, creaties kunnen spreken, schrijven kan helen. Dit unieke traject wil hierop inspelen en verdieping brengen.

Het traject bestaat uit 3 live sessie op zondag 31 maart (overdag), op dinsdag 23 april (avond) en dinsdag 28 mei (avond), 7 online sessies en een digitaal forum, verzorgd door Isabelle Rossaert, schrijfster, en Anje Claeys, kunstenares.

Meer weten? Lees dan hieronder verder…

Herken je dit?

 • Je werd geconfronteerd met verlies en wil hier graag op een creatieve manier mee omgaan
 • Je houdt van lezen en vindt het fijn om daarna te kunnen praten over je leeservaring
 • Je zet graag woorden op papier om ruimte te geven aan gevoelens en gedachten

Tijdens dit inspirerende traject maak je kennis met troostende boeken en ga je samen met gelijkgestemden op zoek naar inspirerende woorden die verzachten en je vooruithelpen in je rouwproces. Je neemt ook zelf de pen ter hand en leert een aantal helende schrijftechnieken aan om te schrijven over wat je meemaakt. Een moeilijk moment kan makkelijker worden wanneer je er al schrijvend ruimte aan geeft.

De meerwaarde van dit traject ligt in het vinden van gelijkgestemden, mensen met wie je gedurende 3 maanden op pad gaat. In het ‘online’ traject dat loopt tussen de 2 live sessies in kan je je verbinden met de andere deelnemers. Nét dat is zo cruciaal in het traject.

Traject Verbum brengt je het volgende…

 • Je leert om te gaan met moeilijke emoties
 • Je geeft woorden aan hoe je je voelt en ontwikkelt handvaten om hier zelf mee aan de slag te gaan
 • Je leert een aantal schrijftechnieken en creatieve technieken aan die je helpen om rust en richting te vinden in een turbulente tijd
 • Je komt in contact met gelijkgestemden die net als jou houden van een goed boek en van schrijven
 • Je verdiept je samen met anderen in boeken, teksten, woorden die troosten en deelt met elkaar wat ze voor jou betekenen
 • Je maakt kennis met een reeks troostende boeken, die zorgvuldig werd samengesteld door Anje Claeys en Isabelle Rossaert: romans, biografieën, gedichtenbundels, informatieve boeken
 • Via het online traject ontvang je 7 inspirerende sessies met korte schrijfopdrachten, doe-opdrachten, ondersteunende rituelen, inspiratie en tips waarmee je thuis aan de slag kan, alleen of samen met je huisgenoten, familieleden of vrienden. Op deze manier geef je ruimte aan je gevoelens én is er de kans je ervaringen te delen.
 • Je komt in aanraking met het grafisch werk van Anje Claeys, kunstenares en het literair werk van Isabelle Rossaert, schrijfster
 • Je geniet van een inspiratievolle plek, De Broeikas, een warme ontmoetingsplaats in Neervelp/Boutersem, op een boogscheut van Leuven. Ook maak je kennis met het Expertisecentrum Verbinding in Verlies, een groepspraktijk omtrent rouw en verlies, gelegen in Roosbeek/Boutersem.

Concreet

Een traject van 3 maanden bestaande uit een online programma en 3 live sessies

STAP 1: Samenleesdag op ZO 31/03/19 van 10 tot 16u

Van zodra je inschrijft ontvang je van ons een boekenlijst met een aantal boeken waarvan je er eentje uitpikt om te lezen tegen 31 maart. Tijdens het lezen noteer je de passages die je raken. Op de samenleesdag zelf gaan we er samen mee aan de slag.

Deze sessie gaat door in De Broeikas, inspirerende schuur in Neervelp, Boutersem (Klein-Heidestraat 28E). Graag parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de snelweg en vandaar 10 minuten stappen (we vragen om daar te parkeren om de parkeeroverlast in het dorp te beperken). Een eenvoudige broodmaaltijd is voorzien als lunch.

STAP 2: Online programma – 7 inspirerende online sessies

Om de twee weken ontvang je een online sessie in je mailbox. Dat zijn korte schrijfopdrachten, doe-opdrachten, lees- en boekentips, tips voor kleine rituelen, links naar inspirerende filmpjes,… Via een gesloten facebookgroep wisselen we ervaringen uit en blijven we verbonden met elkaar. Ook nadien nog kan je terugvallen op deze groep.
Dit online programma, de online community die we creëren, zorgen ervoor dat je tussen de live sessies in verbonden blijft met mekaar, de groep en het thema. Dit online programma is een essentieel onderdeel van het traject dat je zal toelaten om te groeien en stappen te zetten in de richting van heling… Waardevol, ondersteunend, niet zomaar een groep, maar een groep van gelijkgestemden die allen resoneren op jouw frequentie.

STAP 3: Schrijfavonden op DI 23/04/19 en DI 28/05/19, telkens van 19 tot 22u

Je leert schrijfoefeningen die helpen moeilijke momenten door te komen, ruimte te maken voor je verdriet, maar ook voor hoop. Creatieve oefeningen die helpen om tot jezelf te komen en opnieuw je blik naar de toekomst te verruimen. Belangrijk om weten is dat je je schrijfsels en creaties niet hoeft te delen als je voelt dat dat (nog) niet gaat.

Deze 2 sessies gaan door in het Expertisecentrum ‘Verbinding in Verlies’, een groepspraktijk rond rouw en verlies, Leuvensesteenweg 30 in Roosbeek, Boutersem (gelegen op de eerste verdieping, boven de dierenarts). Parkeren kan op de steenweg of achteraan op de parking (3 wagens). Graag niet vooraan parkeren, deze plaatsen zijn voorzien voor de dierenarts.

Voor wie?

 • Voor mensen die geconfronteerd worden met verlies, dat kunnen diverse vormen zijn van verlies
 • Voor mensen die willen inzoemen op de thema’s rouw en verlies
 • Voor mensen die houden van lezen en zin hebben om te ontdekken wat schrijven hen brengen kan

Over de begeleiders

Anje Claeys is kunstenares en creatief compagnon voor mensen die rouwend of zoekend zijn. Ze ontwikkelde een aantal trajecten omtrent rouw en verlies die een creatieve insteek hebben. Haar slogan luidt: ‘Laat je hoofd even landen in je handen’, een uitnodiging om rouw- en zoekprocessen op een meer intuïtieve manier aan te pakken.

Isabelle Rossaert is psychologe van opleiding, schrijfster, journalist en schrijfdocent. In de loop der jaren bouwde ze een heel repertoire op aan inspirerende oefeningen voor helend en creatief schrijven. Leren open staan voor je innerlijke wereld en de wereld om je heen, dat is de basis van al haar workshops, die vaak een grote impact hebben op het leven van de deelnemers.

Kostprijs

De prijs voor dit unieke traject bedraagt 297 EUR.

Je ontvangt hiervoor:

 • Een traject van 3 maanden bestaande uit twee warme, verbindende samenkomsten en een tussentijds inspiratietraject via mail
 • Een set van 8 poëziekaarten van de hand van Anje Claeys, over liefde, rouw en verlies
 • Een ‘Verbum’ dagboek
 • Een bundel van troost. Na afloop van de reeks creëren Anje Claeys en Isabelle Rossaert  samen een bundel waarin woord en beeld samenkomen, een nabeschouwing met reflecties en inspiratie die je na afloop van het traject nog ter hand kan nemen

Prijs per persoon: 297 EUR
Breng een vriend/vriendin mee en jullie betalen elk het voordeeltarief van 277 EUR, een korting dus van 20 EUR.
De inschrijving is officieel na betaling van een voorschot van 97 EUR.
De uiterste inschrijfdatum voor dit bijzondere traject is vrijdag 15/03/18.

Inschrijven via de online fiche, na bevestiging via mail mag je de betaling overmaken op rekeningnummer BE39 7340 2983 8219, KREDBEBB, op naam van BioArt-Anje Claeys, met vermelding ‘Traject Verbum’, gevolgd door je naam.

Nog een vraag, mail of bel ons gerust…
Anje – 0498/52.70.85 – mail
Isabelle – 0495/51.29.15 – mail

Nog even dit:

 • Is het voor jou moeilijk om het bedrag in één keer te betalen, dan kan je een mailtje sturen naar Anje en bespreken we een betaling in schijven: je betaalt dan 3 maandelijkse schijven van 100 EUR.
 • De sessies die doorgaan in de groepspraktijk hebben plaats op de eerste verdieping, er is geen lift. Ben je slecht te been, geef ons dan op voorhand een seintje.

Inschrijven of meer informatie via deze link.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *