Broei

Word co-eigenaar van onze prachtige schuur!

Ja, wij zijn een coöperatie! Dat betekent dat je je financieel kan verbinden met onze prachtige plek. Via het intekenen op 1 of meerdere aandelen word je mede-eigenaar van deze prachtige schuur en dit eigenwijze project. Een aandeel is 100 EUR waard. Je kan intekenen voor 1 tot 50 aandelen, dit komt overeen met een bedrag tussen 100 en 5.000 EUR. Investeren in aandelen is niet hetzelfde als een schenking. Via het investeren in aandelen word je vennoot, het geld blijft van jou maar is geparkeerd in De Broeikas. Op deze manier maak je alles mogelijk waar De Broeikas voor wil staan.

In de rubrieken hieronder krijg je alle nodige informatie omtrent vennoot worden, de voordelen die hieraan gekoppeld zijn, intredings- en uittredingsmodaliteiten,… Neem alles grondig door alvorens je intekent, zo ben je goed op de hoogte.

Alles op een rij…

 • 2012: de prille plannen en de eerst inzamelacties, met die eerste giften drukten we onze eerste folder.
 • 2015: onze formele start namen we met het Broeifestival dat plaatsvond van 25 tot 27 september 2015
 • 2016: op 22 november 2016 gingen we met de 4 oprichters naar de notaris en zette we onze handtekening onder de akte van onze kersverse coöperatie!
 • 2017: financiële campagne, we verzamelden 500.000 EUR onder de vorm van aandelen, met die middelen kochten en konden we van start gaan met de verbouwingen!
 • 2018: verbouwingen met vele handen die het werk licht maakten, we verbouwden bio-ecologisch vanuit veel goesting en drive!
 • 2019: opening van de cowerkplek, aanvankelijk met een klein groepje van 8 cowerkers
 • 2020: Corona sloeg toe, we bleven overeind want gelukkig hadden we geen lening terug te betalen aan de bank. Als coöperatie sta je sterk!
 • 2021: de community werd geboren, de verhuur kwam stilaan weer op gang.
 • 2022: we gingen over tot 1 abonnementsformule met betaalvork die overvloed uitnodigt!
 • 2023: uitbreiding van de abonnementen met aantrekkelijke pakketten voor vennoten, meer dan ooit tevoren willen we inzetten op de verbindende energie die leeft in onze community!

Waarom zou je vennoot worden van De Broeikas en wat gebeurt er met je geld?

De belangrijkste reden wellicht is dat je je écht verbindt met De Broeikas, haar visie en missie!

De middelen die binnenkomen via vennoten investeren wij niet in werking of personeel maar in volgende zaken:

 1. Het verder afwerken en optimaliseren van onze infrastructuur: afwerking dakkapel, extra lokaal op de eerste verdieping, geluidsisolatie, zonnecellen, warmtepomp, zandstralen en opvoegen gevel, tuinberging met buitenkeuken en buiten-wc, tuinafdak, berging voor afvalcontainers,…
  Begroot op 80.000 EUR.
 2. Het verhogen van het comfort: inrichting badkamer op eerste verdieping (douche, lavabo, tegels), verbeteren sanitair, duurzame meubelen (zeteltjes, tafels, stoelen), tuinmeubelen (tuinbanken, tafels en stoelen),…
  Begroot op 20.000 EUR.
 3. Het opbouwen van gezonde buffers (voor herstellingen en investeringen).
  Begroot op 50.000 EUR.

Vennoot worden maakt dit stap voor stap mogelijk!

Zet jij graag je financiële schouders onder De Broeikas? Investeer dan in aandelen van De Broeikas en word vennoot van ons Labo voor een Warme Wereld. Zo word je officieel co-eigenaar van De Broeikas.

Hieronder maakten we een lijstje van veelgestelde vragen. Hopelijk mogen we je weldra ontvangen als vennoot van deze coöperatie. Welkom aan boord!

 

Voordelen voor vennoten

Als vennoot kan je de schuur huren aan het vennotentarief. Bovendien kan je ook beroep doen op het labotarief (nog lager dan het vennotentarief) voor je non-profit activiteiten gericht naar particulieren. Ook kan je de ruimte gebruiken voor je rustige familiebijeenkomsten.

De middelen die via aandelen binnenkomen worden gebruikt voor de verdere afwerking en optimalisatie van het gebouw en haar inrichting. Ook bouwen we er buffers mee op. Immers, als vennoten willen uittreden, hebben we cash nodig om hen te kunnen terugbetalen. Het is fijn dat je gul bent als dat tot je mogelijkheden behoort.

Investeer middelen die je voor een langere periode kan missen. In de beginfase van het uitbouwen van deze onderneming zal de boekhoudkundige waarde van de aandelen zeker zakken (omwille van afschrijving van het gebouw). Uittreden doe je dus best geruime tijd na de opstartfase (2017-2027), eens de boekhoudkundige waarde van de aandelen de nominale waarde terug benadert.

De Broeikas kiest ervoor om géén geldelijke dividenden uit te keren. Met andere woorden, bij ons geen financiële return op het einde van het jaar maar wél ‘maatschappelijke intresten’ die elke dag worden uitbetaald in de vorm van een warme, prettige, verstillende, verbindende, verdiepende en duurzame initiatieven. De opbrengsten die ontstaan uit de werking worden opnieuw geïnvesteerd in het project en in het realiseren van onze sociale doelstellingen.

What’s in there for you?

Je bouwt mee aan een sociaal-groen verhaal in een bruisende coöperatie met een maatschappelijk doel én sociaal oogmerk.

Even alle pluspunten op een rij…

 • Via je investering zorg je ervoor dat De Broeikas kan bestaan. Het is zo simpel als dat.
 • Jouw investering zorgt er ook voor dat er een gebruikersvoordeel ontstaat. Immers, doordat er zoveel vennoten zijn die instaan voor het variabel kapitaal, hoeven we geen lening aan te gaan bij de bank en moeten we geen maandelijkse lening aflossen. Dit zorgt ervoor dat onze maandelijkse kosten relatief laag zijn. Daardoor kunnen we volgende zaken mogelijk maken voor onze gebruikers:
  • Een klantvriendelijke prijszetting voor lidmaatschap van de communityleden waardoor de drempel verlaagt (ideaal voor starters en zelfstandigen in bijberoep, therapeuten en andere freelancers met een aanbod naar particulieren toe)
  • Vennotentarief voor verhuur door vennoten dat lager ligt dan de prijs voor niet-vennoten
  • Labotarief voor verhuur voor het realiseren van ‘sociale’ initiatieven (laag-commercieel aanbod zoals yoga, meditatie, opvoedingsinitiatieven, workshops voor kinderen,…) door vennoten
 • Via je aandeel steun je alle belevenissen in de schuur waarbij ingezet wordt op verbinden, verstillen en verdiepen.
 • Je kan zelf, samen met anderen, komen genieten van de belevenissen in De Broeikas. Wat is dat zoal geweest? Een vertelavond, rondleidingen, opendeurdagen, kunstroute, een gezellig samenzijn met buurtbewoners maar eveneens vormingsmomenten over cocreatief ondernemen, zelfsturing, gedeeld eigenaarschap,…
 • Je maakt gezellige en verbindende buurtactiviteiten mogelijk zoals Broeibar, Café De Broeikas, een concertje, een spelletjesavond met de buren, een bijeenkomst voor jongeren in de buurt, een samenstudeerplek voor blokkende jongeren,…
 • Je kan communitylid/cowerker worden en dan kan je hier altijd terecht op dinsdagen om te komen werken of overleggen en ook de andere dagen van de week indien het niet verhuurd is. Meer hierover lees je op de pagina over cowerken en over cocreatie.
 • Je kan de schuur huren aan een voordelig vennotentarief. Voor vennoten is er eveneens een hoeveelheidskorting. Onder bepaalde voorwaarden (non-profit) kan je zelfs beroep doen op het labotarief.
 • Je kan de schuur huren voor jouw rustige familiebijeenkomsten.
 • Je kan meedraaien in het bestuur van de organisatie: je kan vorm geven aan een thema dat je interesseert, je bent welkom op de algemene vergadering, je kan een rol opnemen in de Raad van Bestuur en zo mee de koers van de organisatie bepalen
 • Je kan jaarlijks deelnemen aan een vormings- en netwerkoment georganiseerd voor vennoten (op de Algemene Vergadering)
 • Je naam en/of bedrijfsnaam wordt vermeld op onze broeipilaar in de schuur

Interessant voor gebruikers (communityleden en huurders):

 • Jouw activiteiten die doorgaan in De Broeikas kunnen gecommuniceerd worden via onze online kalender op onze website. Zo kom je met jouw aanbod aan activiteiten terecht in een nieuw netwerk.
 • Daarnaast kunnen we je activiteiten die doorgaan in De Broeikas mee opnemen in de agendarubriek van onze digitale nieuwsbrief. Op deze manier krijg je meer exposure en kan je je activiteiten delen in een nieuw netwerk! Ons netwerk (om en bij de 2.000 mensen) bestaat voornamelijk uit mensen tussen 35 en 65 jaar oud uit de regio Leuven-Tienen. Enkele kernwoorden om ons netwerk te typeren: creatief, duurzaam, ecologisch bouwen, cohousing, groen, gericht op verandering, natuurminnend, kunstminnend, samen, idealistisch, dynamisch, bewust,…
 • We kunnen je events die doorgaan in De Broeikas delen op onze facebookpagina. Je duidt ons aan als mede-organisator, op die manier krijg je extra exposure. Idem op Instagram en LinkedIn: tag ons en wij delen jouw event in ons verhaal!
 • Je kan je visitekaartjes en de flyertjes van je initiatieven deponeren in de schuur, een mooie kans waardoor nieuwe mensen de weg vinden naar jou en je activiteiten.
 • We bouwen graag aan een cocreatief en duurzaam partnerschap met jou: laat van je horen, vertel wat je dromen zijn en samen maken we het waar, in cocreatie met onze bruisende community!