Over ons

Ruimte delen met anderen. Niet alledaags en dus gewaagd. Vanuit de filosofie dat je samen verder springt dan alleen en dat 1 plus 1 veel meer is dan 2. Toch als je kan bouwen op mekaar… Het verhaal achter De Broeikas is dan ook een verhaal van vele mensen, en van hoe kleine beetjes samen iets groots kunnen maken.

Van droom naar coöperatie 

De droom van De Broeikas startte vanuit het cohousingproject ‘De Kaasdroger’: 4 woonunits gelegen rond een grootse schuur. Dat deze schuur meer kon zijn dan enkel een toffe gemeenschappelijke ruimte voor de cohousers werd al snel duidelijk. Er werd samen gevoeld, gebrainstormd, gedacht, herdacht…

Vele ideeën en verlangens kregen vorm in een duidelijke visie: deze plek vroeg om in ere hersteld te worden, met natuurlijke materialen en oude ambachten. Het moest een plek worden waar mensen kunnen bouwen aan nieuwe samenlevings- en kennisvormen. Een plek waar vele mensen samenwerken op weg naar een ecosysteem waar mens en natuur in balans zijn. Een labo voor initiatieven die een warme manier van werken, ondernemen en samenleven bevordering. Een plek die verbindende ontmoetingen stimuleert om het buurtweefsel te versterken en de sociale cohesie te vergroten.

Deze droom oversteeg onszelf! Het was duidelijk dat we dit niet alleen konden noch wilden realiseren. Het vroeg een apart  project, naast het cohousingproject: De Broeikas was geboren!

Van enkelen naar velen 

Om de Broeikas te realiseren hadden we vele handen, vele centen, vele hoofden, én vele harten nodig. Harten die gelijkgestemd kloppen. Om al deze harten kloppend te houden, kozen we voor een coöperatieve structuur waarin openheid en overleg cruciaal zijn. Dit betekent dat we allen samen de Broeikas dragen. Met een bestuur, maar zonder baas.

Samen zijn we nu met meer dan 250 vennoten, een lijst die nog steeds aangroeit! Dankzij deze vennoten konden we de middelen verzamelen die nodig waren voor de intensieve bio-ecologische verbouwing. Dankzij al deze vennoten kunnen we nu langzaam groeien zonder financiële druk. Alle opbrengsten die er ontstaan, zullen opnieuw geïnvesteerd worden in het project. Eventuele winsten zullen, net als bij een vzw, doorgegeven worden aan gelijkaardige projecten die bouwen aan een betere wereld, een warme samenleving, een mooi verhaal.

  • Wil je graag weten wie die cowerker zijn die leven brengen in de schuur? Ontdek het hier.
  • We organiseren ons op een unieke manier, daarover lees je meer onder onze coöperatieve werking.
  • Wil je ook mee bouwen aan dit verhaal? Als vennoot investeren in een duurzaam en sociaal verhaal? Lees er hier meer over.

BEREIKBAARHEID

  • Met de auto: E40 afrit Boutersem (tussen Haasrode en Tienen)
  • Met de bus: bus 6 vanuit Leuven (enkel op weekdagen)
  • Met de trein: nabijgelegen treinstation Vertrijk, op 10 minuten fietsen van De BroeikasParkeren

PARKEREN

De Broeikas is gelegen in een rustige straat in een landelijk dorp. We zijn er ons van bewust dat onze activiteiten een impact hebben op dat rustige aspect. Om de mobiliteitsoverlast voor onze buren te beperken vragen we je om te parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de snelweg. Van daaruit is het ongeveer 10 minuutjes stappen. Even de benen streken, even vertragen, een andere gewoonte aannemen. 

Vertrek een kwartiertje vroeger en wandel naar De Broeikas. De Broeikas en haar buren danken je. 

CONTACTEER ONS

Heb je een vraag? Of wil je ons iets vertellen? Laat het ons weten!

[contact-form-7 id=”282″ title=”Meer informatie”]