Over ons

Ruimte delen met anderen. Niet alledaags en dus gewaagd. Vanuit de filosofie dat je samen verder springt dan alleen en dat 1 plus 1 veel meer is dan 2. Toch als je kan bouwen op mekaar…

Het verhaal achter De Broeikas is dan ook een verhaal van vele mensen, en van hoe kleine beetjes samen iets groots kunnen maken.

Van droom naar coöperatie De droom van De Broeikas startte vanuit het cohousingproject ‘De Kaasdroger’: 4 woonunits gelegen rond een grootse schuur. Dat deze schuur meer kon zijn dan enkel een toffe gemeenschappelijke ruimte voor de cohousers werd al snel duidelijk. Er werd samen gevoeld, gebrainstormd, gedacht, herdacht…

Vele ideeën en verlangens kregen vorm in een duidelijke visie: deze plek vroeg om in ere hersteld te worden, met natuurlijke materialen en oude ambachten. Het moest een plek worden waar mensen kunnen bouwen aan nieuwe samenlevings- en kennisvormen. Een plek waar vele mensen samenwerken op weg naar een ecosysteem waar mens en natuur in balans zijn. Een labo voor initiatieven die een warme manier van werken, ondernemen en samenleven bevordering. Een plek die verbindende ontmoetingen stimuleert om het buurtweefsel te versterken en de sociale cohesie te vergroten.

Deze droom oversteeg onszelf! Het was duidelijk dat we dit niet alleen konden noch wilden realiseren. Het vroeg een apart  project, naast het cohousingproject: De Broeikas was geboren!

Van enkelen naar velen 

Om de Broeikas te realiseren hadden we vele handen, vele centen, vele hoofden, én vele harten nodig. Harten die gelijkgestemd kloppen. Om al deze harten kloppend te houden, kozen we voor een coöperatieve structuur waarin openheid en overleg cruciaal zijn. Dit betekent dat we allen samen de Broeikas dragen. Met een bestuur, maar zonder baas.

Samen zijn we nu met meer dan 230 vennoten, een lijst die nog steeds aangroeit! Dankzij deze vennoten konden we de middelen verzamelen die nodig waren voor de intensieve bio-ecologische verbouwing. Dankzij al deze vennoten kunnen we nu langzaam groeien zonder financiële druk. Alle opbrengsten die er ontstaan, zullen opnieuw geïnvesteerd worden in het project. Eventuele winsten zullen, net als bij een vzw, doorgegeven worden aan gelijkaardige projecten die bouwen aan een betere wereld, een warme samenleving, een mooi verhaal.

Wil je ook mee bouwen aan dit verhaal? Als vennoot investeren in een duurzaam en sociaal verhaal? Lees er hier meer over.

Wie is wie?

Achter de schermen van De Broeikas is een 7-koppig Broeibestuur actief dat maandelijks samenkomt om te bespreken wat wanneer, hoe en waar nodig is voor De Broeikas. Volgens de principes van sociocratie dragen we allen samen de verantwoordelijkheid en dragen we elk bij volgens onze eigen talenten.

Daarnaast doet De Broeikas ook beroep op de talenten van vennoten, die als klankbord, freelancer of vrijwilliger hun steentje bijdragen aan het mee in de wereld zetten van De Broeikas

Anje Claeys

Oprichter & Bestuurslid

Visueel denker met oog voor synergie, schoonheid en het grote geheel.

Woont in Neervelp

Peter Plusquin

Oprichter & bestuurslid

Gebeten door duurzaam ondernemen, bezield leven en persoonlijke groei.


Woont in Bierbeek

Hade Bamps

Bestuurslid

Facilitator van participatieve trajecten, immer dynamisch en gedreven.

Woont in Leuven

Annabel2

Annabel Vandezande

Bestuurslid

Betrokken bij kwetsbare doelgroepen, praktisch denkend en van nature speels en fris. 

Woont in Kessel-Lo

Johan Aerts

Bestuurslid

Geïnteresseerd in duurzaam leven en enthousiaste fan van wat er leeft in en rond De Broeikas.

Woont in Beauvechain

Laurenz

Laurenz Kuijpers

Bestuurslid

Betrokken vanaf het eerste uur, begeesterd en positief. Verbouwer, creator van schone dingen.

Woont in Neervelp

IMG_1677

Franky De Cooman

Oprichter & Bestuurslid

Waakzaam voor zelfzorg, steeds ondersteunend en begaan, sjamaan in maatpak.

Woont in Lovenjoel

Benoit Smets

Oprichter

Handyman en harde werker achter de schermen. Stoffig én groen. Begaan om de planeet.

Woont in Neervelp.

IMG_1767

Samuel De Wever

Financieel raadgever

Dynamisch en ondernemend multitalent. Extreem handig met www en boekhouding.

Woont in Kessel-Lo

Liesbet Fastenaekels

Cowerker & Copywriter

Bezield door bio-ecologisch verbouwen en de schoonheid van eenvoud.

Woont in Mettekoven

Maak kennis met onze cowerkers

Wil je graag weten wie die cowerker zijn die leven brengen in de schuur? Ontdek het hier.

BEREIKBAARHEID

 • Met de auto: E40 afrit Boutersem (tussen Haasrode en Tienen)
 • Met de bus: bus 6 vanuit Leuven (enkel op weekdagen)
 • Met de trein: nabijgelegen treinstation Vertrijk, op 10 minuten fietsen van De BroeikasParkeren

 

 

PARKEREN

De Broeikas is gelegen in een rustige straat in een landelijk dorp. We zijn er ons van bewust dat onze activiteiten een impact hebben op dat rustige aspect. Om de mobiliteitsoverlast voor onze buren te beperken vragen we je om te parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de snelweg. Van daaruit is het ongeveer 10 minuutjes stappen. Even de benen streken, even vertragen, een andere gewoonte aannemen. 

Vertrek een kwartiertje vroeger en wandel naar De Broeikas. De Broeikas en haar buren danken je. 

CONTACTEER ONS

Heb je een vraag? Of wil je ons iets vertellen? Laat het ons weten!

  Je voornaam

  Je naam

  Je e-mailadres

  Je vraag, bemerking, suggestie,…