Onze coöperatieve werking

Een coöperatieve vennootschap als De Broeikas werkt helemaal anders dan een klassieke onderneming of vzw. Geen top-down structuur, maar een werking die vertrekt vanuit zelfleiderschap en gezamenlijk engagement. Waar iedereen die goesting voelt kan bijdragen vanuit zijn expertise of talenten. 

Benieuwd naar hoe dat werkt? Hieronder vind je alle werkingsdomeinen onder elkaar. Voel je energie om bij te dragen in één van deze domeinen? Dat kan, nieuwe talenten zijn altijd welkom! 

Bestuur

kennismunt

De Buitenkring = Raad van Bestuur

Heb je zin om je schouders onder De Broeikas te zetten en je professionele expertise te delen? Geloof je in de kracht van verbinding, wil je bijleren over nieuwe vormen van organisatie-ontwikkeling en ben je ondernemend van aard? Ben je bereid om eindverantwoordelijkheid te dragen voor een periode van 4 jaar en dit samen met inspirerende mensen die net als jij willen bijdragen tot maatschappelijke kanteling?

Neem dan plaats in de Buitenkring en geef koers aan De Broeikas 2.0!

De Buitenkring bestaat uit 3 tot 8 personen die

 • geregeld samenkomen, afwisselend online en live;
 • met goesting extra tijd besteden aan beleidsvoorbereidend werk zoals inlezen van documenten, voorbereiden van dossiers en allerhande opzoekwerk;
 • de grootste ambassadeurs zijn van De Broeikas.
broeikas3

Binnenkring = Cirkel van Afgevaardigden

Naast de Buitenkring is er eveneens een Binnenkring die het dagelijks bestuur van De Broeikas voor haar rekening neemt. In de Binnenkring zetelt een afgevaardigde (vaste of wisselende rol) van alle domeinen van De Broeikas, ook vanuit het domein ‘Buitenkring’.

De binnenkring is geen typisch domein als alle anderen, maar is een structuur die het maandelijks overleg tussen alle domeinen mogelijk maakt en voorziet in de besluitvorming die de afzonderlijke domeinen overstijgt. Het doel van het bijeenkomen in de Binnenkring is het faciliteren van afstemming tussen alle domeinen en het maken van beslissingen en afspraken die iedereen impacteren. Het organiseren en voorbereiden van de governance meetings gebeurt vanuit het subdomein organisatie-ontwikkeling (Buitenkring). 

Bedrijfsdomeinen

broeikas2

Cowerken

De Broeikas is een coöperatieve cowerkplek met een groeiende cowerkcommunity. Via bruisende synergieën bouwen we aan een warme en duurzame samenleving. Wil je graag bijdragen aan de verdere uitbouw van dit domein dan bestaat de meerwaarde er voor jou in dat je meehelpt aan de realisatie van de kernactiviteit van De Broeikas. Je vergroot je netwerk en je eigen zichtbaarheid. Bovendien liggen er vele leer- en ontwikkelkansen in dit domein en kan je bouwen aan je eigen leiderschap.

 

Het domein ‘Cowerken’ bestaat uit 2 tot 4 mensen die:

 • gemiddeld 2 tot 3 dagen per maand als cowerker aanwezig zijn;
 • maandelijks overleggen met als doel de cowerkcommunity te doen bruisen;
 • ervan houden om een verbindende schakel te zijn tussen de cowerkers.
broeikas5

Cogebruiken

Het Cogebruik wordt getrokken vanuit een warm team van gelijkgestemde hartelijke mensen.  Samen wordt er gebouwd aan een heerlijke ruimte vol mogelijkheden die gasten bezielen en begeesteren. Als lid van dit domein kan je meebouwen aan de verdere bekendmaking van De Broeikas in de regio. Ook kan je nieuwe groepen onthalen en gasten wegwijs maken in De Broeikas. Je onderneemt met maatschappelijke meerwaarde, verbreedt je eigen netwerk via het contact met de gasten, je bouwt ‘hospitality’-ervaring op en kan financieel vergoed worden voor een deel van het werk. 

Het domein ‘Cogebruik’ bestaat uit 2 tot 4 mensen die

 • maandelijks overleggen en in actie gaan om het cogebruiken verder uit te werken;
 • De Broeikas verder bekend maken als eigenwijze geestverruimende samenkomst- en vergaderplek voor vele gebruikers die inspirerend werk verrichten!
broeikas9

Broei2B

De Broeikas-community kent een rijk potentieel aan expertise. Via dit domein geven we de Broeikassers een forum om een uniek aanbod in de markt te zetten. We richten ons via dit domein tot organisaties en bedrijven de intentie hebben om bij te dragen tot een duurzame, waardengedreven en verbindende samenleving. Onze intentie is om een samenwerkingskader en business model uit te werken, met goede financiële afspraken. We richten ons tot het ontwerpen van trajecten en producten, professionele klantrelaties en sterke partnerschappen.

Als medewerker van het domein Broei2B bouw je ervaring en expertise op in B2B denken en in co-ondernemerschap. Je bouwt een professioneel netwerk uit dat ook je eigen business ten goede zal komen. Je zichtbaarheid verhoogt en je wordt een ‘go-to’ persoon binnen de Broeikas-community voor alles wat B2B betreft.

Het domein ‘Broei2B’ bestaat uit 3 tot 5 mensen die:

 • één dagdeel per week investeren in het tot stand brengen van een uniek aanbod naar organisaties en bedrijven;
 • ook zelf eigen business hierin willen genereren!

Werkdomeinen

broeikas11

De Schuur

Een heerlijk gebouw en een mooie tuin, daar klopt het hart van De Broeikas. Vele handen maken het werk licht. Samen verbouwden we deze schuur op een bio-ecologische wijze. Het werk is bijna rond, er zijn nog een aantal klussen te klaren en ook onze tuin vraagt om onderhoud en handige handen. Ook het beheer en het onderhoud van het gebouw en de tuin, een constante zorg die erg belangrijk is in het welslagen van de missie van De Broeikas, is vervat in dit domein waarin oog voor detail, gevoel voor schoonheid en ecologisch gedachtegoed primeren.

Het domein ‘Schuur’ bestaat uit 3 tot 5 mensen die:

 • gemiddeld 4u per maand vrijmaken om hun handen uit de mouwen te steken en willen bijdragen tot onderhoud van gebouw en tuin;
 • zin hebben in diverse kleine en grote klussen en verbeteringswerken.
logobroei

Marketing & Communicatie

Hier in De Broeikas maken we een punt van authentieke marketing. Via deze weg willen we vele mensen en organisaties meenemen in het warme verhaal dat we hier samen schrijven, een verhaal van hoop en maatschappelijke transitie, een verhaal van warme verbondenheid. Een aantal taken binnen dit domein kunnen financieel vergoed worden.

Het domein ‘Marcom’ bestaat uit 4 mensen die:

 • gemiddeld 4u per maand meewerken aan de communicatie en branding van De Broeikas;
 • expertise hebben in het domein van social media advertisement en promotie.
campagne

Financiën

Financieel denken over een coöperatie is heerlijk complex en dus een hele uitdaging als je wil verkennen hoe je met een hele groep mensen kan samenwerken. Ben je toe aan zo’n uitdaging en wil je graag dingen bijleren over hoe financiën in volle transparantie kunnen gedragen worden door een hele groep mensen samen dan ben jij misschien wel de persoon die we zoeken om onze financiële vleugel verder vorm te geven…

Het domein ‘Financiën’ bestaat uit 2 tot 3 mensen die:

 • 4u/maand helpen in het uitvoeren en het optimaliseren van de financiële administratie;
 • de expertise bezitten om De Broeikas te adviseren over het beheer van de financiële middelen.
broeikas 10

Administratie

Met vele mensen samenwerken vraagt om een goed geoliede machine, aan heldere processen en verregaande optimalisatie. Als jij ervan houdt om dingen goed te laten lopen en processen vlot te laten circuleren dan kan je ons wellicht stevig ondersteunen want hier is nog wel wat optimaliseringswerk te doen!

Het domein ‘Admin’ bestaat uit 3 mensen die:

 • elk ongeveer 4u/maand willen bijdragen om de administratieve processen van De Broeikas vlot en keurig te laten verlopen;
 • het voelen bruisen om een zoveel als mogelijk zelfdragende slimme structuur op poten te zetten.
broeikas2 kopie

IT & Web

Automatiseren en digitaliseren, is dat iets waar jij blij van wordt? Vind je het leuk om processen te optimaliseren zodat alles lekker vlot loopt? Door mee te werken met het domein ‘IT & Web’ kan je hiertoe bijdragen!

Het domein ‘IT & Web’ bestaat uit 2 tot 4 mensen die:

 • elk ongeveer 5u per maand kunnen vrijmaken om IT-gewijs een aantal processen te optimaliseren waardoor het hands-on werk verlicht wordt:
 • ervan houden om ‘out of the box’ oplossingen te zoeken voor meer efficiëntie en digitale stroomlijning van processen.

Projectdomeinen

concert

Broeibar

Om De Broeibar verder mogelijk te maken zijn we op zoek naar helpende handen die voor, tijdens en na een Broeibar willen komen helpen met programmatie, opstellen, bar, opruim,… Een tof feestcomité. We willen een tof programma aanbieden waar mensen graag naartoe komen waardoor vele mensen kunnen genieten van De Broeikas en de leuke sfeer. 

Het domein ‘Broeibar’ bestaat uit 6 tot 8 mensen die:

 • elk ongeveer 4u per Broeibar kunnen vrijmaken om te helpen met het vele werk voor en achter de schermen;
 • ervoor gaan om van deze avonden telkens weer een succes te maken.
serre

Projecten

Dit domein omhelst een aantal prille ideeën waarin recent energie voor opborrelde. Het domein heeft momenteel nog geen eigen domeinomschrijving maar komt momenteel samen om te onderzoeken wat het kan betekenen voor De Broeikas.

Het is een bundeling van initiatieven omtrent:

 • Buurt
 • Duurzaamheid
 • Diversiteit
 • Jongeren