Onze coöperatieve werking

Een coöperatieve vennootschap als De Broeikas werkt helemaal anders dan een klassieke onderneming of vzw. Geen top-down structuur, maar een werking die vertrekt vanuit zelfleiderschap en gezamenlijk engagement. Waar iedereen die goesting voelt kan bijdragen vanuit zijn expertise of talenten. 

Benieuwd hoe wij dat doen? Hieronder vind je alle werkingsdomeinen onder elkaar.

Uniek in De Broeikas is dat wij experimenteren met verschillende manieren van besturen van een coöperatie. Omdat we een coöperatie zijn zonder management (geen personeel in dienst) onderzoeken we hoe we vanuit gedeeld eigenaarschap de zaak kunnen runnen. Dat is een proces dat verloopt met vallen en opstaan. We experimenteren met verschillende concepten en methodieken zoals verbindende communicatie, deep democracy, sociocratie, zelfsturing en ja ook de klassieke dingen zoals stemmen, werkgroepen en vergaderen.

Hoe doen we het in De Broeikas?

kennismunt

Raad van Bestuur

Van 2016 tot 2020 was er een Raad van Bestuur die bestond uit 7 leden. Dat waren Johan Aerts, Hade Bamps, Anje Claeys (voorzitter), Franky De Cooman, Laurenz Kuijpers, Peter Plusquin en Annabel Vandesande. Het bestuur werd geflankeerd door een aantal raadgevers zoals Samuel De Wever (financiën) en Anne Lemaire (leiderschap).

In 2020 werden 7 nieuwe bestuurders verkozen: Hade Bamps, Anje Claeys, Anne De Smet, Marijke D’Herde (voorzitter), Koen Joly, Peter Metten en Dette van Zeeland.

  • Zij organiseerden zich aanvankelijk in een Buitenkring die de buitengrenzen aangaf van de organisatie. Verder werd de werking gezien vanuit een aantal domeinen die het dagelijks beheer deden via de Binnenkring, een orgaan waarin alle domeinen, waaronder ook de Buitenkring, vertegenwoordigd waren. Dit model liep spaak in juni 2022 vooral omdat er te weinig mensen waren om alle domeinen te bevolken. 
  • In juni 2022 werd de Buitenkring ‘dood’ verklaard. Dit opende de deur naar experimenteren met een andere vorm van organiseren en besturen. We betrokken de hele community bij het bestuur en zetten in op ‘doen vanuit goesting en energie’.
  • In 2022-2023 gingen we aan de slag met gedeeld eigenaarschap en zelfsturing. Hoe kunnen we een gedeelde betrokkenheid genereren bij het runnen van De Broeikas?
  • Eind 2023 beseften we dat er een aantal specifieke uitdagingen zijn als coöperatie zonder management. 
In september 2023 verkleinde het bestuur van 7 tot een goed-draaiend team van 4 mensen: Hade Bamps, Anje Claeys, Anne De Smet en Koen Joly. Ze vonden een goede balans tussen bestuur doen en operations tackelen. Samen switchen zij De Broeikas tot een professionele organisatie. De tijd van pionieren is voorbij. Hoe kan De Broeikas een duurzame toekomst hebben? Dat is de focus van hun laatste jaar als bestuur. Ze volgden opleiding bij Cera over het besturen van een coöperatie, ze herstelden de coöperatieve principes van De Broeikas terug in ere en ze gingen op zoek naar professionele gebruikers voor De Broeikas. In juni 2024 geven ze de fakkel over aan een nieuw bestuur. Een nieuw bestuur dat zich aan het vormen is.
broeikas3

Samen met elkaar, vanuit goesting

We werken samen vanuit goesting in kleine groepjes van mensen die graag met elkaar samenwerken. Voel je het klikken, dan klikt het. De samenwerking loopt makkelijk en vanzelf. Samen dragen we het geheel. We vergaderen zelden, maar zitten vaak samen, per 2 of per 3. Samen houden we het geheel vast. We proberen goed af te stemmen met elkaar en beslissen organisch.

Bedrijfsdomeinen

broeikas2

Cowerken

De Broeikas biedt huisvesting aan een cocreatieve community van Broeikassers. Sommigen komen cowerken in de schuur. Vaak werken ze daar aan hun eigen projecten maar af en toe ontstaan er heerlijke cocreaties en samenwerkingen. De communityleden zorgen samen voor hun werkplek. Het huishouden wordt gedeeld: de vaatwas legen, klusjes doen, samen werken in de tuin. De groep organiseert zichzelf en probeert ontmoetingen en diepgang te faciliteren via steeds veranderende initiatieven zoals communitykring, vuuravonden, online meet-ups, een levendige whatsappgroep en enkele online tools.

broeikas5

'Cogebruik' alias verhuur

Het cogebruik of de verhuur wordt getrokken vanuit een warm team van gelijkgestemde hartelijke mensen die nieuwe groepen ontvangen. Verder zijn er mensen die zorgen voor het aanvullen van de voorraden (koffie, thee, wc-papier) en is er iemand die de facturen opmaakt en verstuurt.

broeikas9

Cocreatie

De groep van mensen in en rondom De Broeikas kent een rijk potentieel aan expertise. Deze waardengedreven professionals richten zich tot organisaties en bedrijven de intentie hebben om bij te dragen tot een warme samenleving.

Binnen de groep van leden experimenteren we met cocreatie. Onze sociale initiatieven zijn haast allemaal voorbeelden van cocreatie. Lees er meer over op onze sociale pagina. Meer lezen 

Werkdomeinen

broeikas11

De Schuur

Een heerlijk gebouw en een mooie tuin waar we samen voor zorgen. Vele handen maken het werk licht. Samen verbouwden we deze schuur op een bio-ecologische wijze. Het werk is bijna rond, er zijn nog een aantal klussen te klaren en ook onze tuin vraagt om onderhoud en handige handen. Belangrijk in de vormgeving van gebouw en tuin zijn waarden schoonheid, rust en ecologie. Sinds kort is er een studente die de wekelijkse poets uitvoert. Zalig is dat!

logobroei

Marketing & Communicatie

Hier in De Broeikas maken we een punt van authentieke marketing. Via deze weg willen we vele mensen en organisaties meenemen in het warme verhaal dat we hier samen schrijven, een verhaal van hoop en maatschappelijke transitie, een verhaal van warme verbondenheid. 

campagne

Financiën

Samenwerken met een groep mensen is best wel uitdagend financieel. Wij zijn transparant in onze kostenstructuur en verdienmodel en informeren onze leden over de financiële realiteit waardoor een gedeelde betrokkenheid ontstaat voor het welslagen van het project. Een groepje van 3 mensen behoudt het overzicht over de financiën en kan feedback vragen aan de rest van de community.

broeikas 10

Administratie

Met vele mensen samenwerken vraagt om een goed geoliede machine en aan heldere processen. We houden de structuur licht. Het werk is verdeeld over vele handen. Iedereen neemt net dat stukje van het werk op waar hij of zij energie van krijgt. Hierdoor hou je het vol en krijg je minder het gevoel dat je iets ‘moet’ doen.

broeikas2 kopie

IT & Web

We hebben een website met forms en regelen bijna al onze processen via die forms en via mail. Daardoor kunnen mensen van thuis uit werken aan hun stukje van de web-omgeving. Een aantal mensen samen zorgen voor de website. Communiceren gebeurt via whatsapp en mail, activiteiten delen we via een online platform en er is ook een online gedeelde agenda waarin cowerkers hun aanwezigheid noteren en ook de verhuur genoteerd wordt. Zo weet iedereen wat er gebeurt in De Broeikas.

Projectdomeinen

concert

Feest

De Broeikas stelt haar poorten geregeld open voor het brede publiek. Enkele recente initiatieven zijn de spelletjesavonden en Café De Broeikas. In het verleden waren er ook biertastings via onze Broeibar en concertjes. Dit soort van grotere events doen we slechts af en toe om de draagkracht van de buurt te respecteren. Daarom vragen we onze bezoekers ook steeds om te parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de E40. Samen houden we de buurt autoluw.

serre

Projecten voor jongeren

Ons hart klopt voor jongeren, daarom openen we onze deuren ook graag voor hen. Concreet doen we dat nu op 3 manieren:

  1. We organiseren krachtdagen voor kwetsbare jongeren. Dit doen we in samenwerking met UPC KU Leuven, dagziekenhuis voor jongeren.
  2. We betrekken de jongeren van de buurt in onze werking en vragen hen om feedback.
  3. Tijdens blok- en examenperiode van 2022-2023 veranderde De Broeikas in een samenstudeerplek en konden blokkende studenten bij ons terecht om zich samen en in stilte voor te bereiden op hun examens. Het was een vrolijke bende van om en bij de 30 studenten. Heerlijke vibes, helaas financieel niet langer haalbaar. Studenten kunnen nog steeds bij ons terecht om te blokken maar enkel mits betaling.