Date

2022 sep 11
Expired!

Time

10:00 - 18:00

Open Monumentendag: Beleef De Broeikas op onze opendeurdag!

Maak kennis met onze ferme ecologische schuur!

Op 11 september gaan we focussen op het verleden van De hoeve de Hertogh, het verhaal brengen van het heden (De Broeikas) en op al het mooie dat de toekomst voor deze site in petto heeft. Dat doen we met rondleidingen en leuke workshops. Daarnaast voorzien we gezonde dessertjes die je kan verorberen en ook cocktails op basis van rum. Allebei van Belgische merken die ambachtelijk gemaakt.

De hoeve De Hertogh is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de historische waarde. Eveneens genoemd naar een plaatselijke notabele vormt de ‘hoeve de Hertogh’ een goed bewaard voorbeeld van een middelgrote, bakstenen vierkantshoeve uit 1838, bestaande uit een naar de straat toe volledig opengewerkt woonhuis, opgevat als een anderhalve bouwlaag en vijf traveeën tellend dubbelhuis met grote rechthoekige muuropeningen, een overluifelde korfbooginrijpoort, diverse stalvleugels en een grote, driebeukige langsschuur.

Tijdens open monumentendag kan iedereen kennis maken met de ferm ecologisch verbouwde schuur in Boutersem. De nok is 11m hoog en daardoor was dit de hoogste schuur in de omgeving .

Naast de houten kaasdroger aan de zijgevel, er resten maar enkele andere exemplaren in Vlaanderen (oa. in Bokrijk), kun je binnen ook een grote en een kleine dorsmachine vinden die gebruikt werden om het kaf van het koren te scheiden.

Het monumentale gebinte is gemonteerd en ineengestoken volgens nummers in de balken en vormt een imposant kijkstuk dat bewondering wekt.

De schuur is omgevormd tot een labo voor een warme wereld en nodigt uit om bezocht te worden.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *