Date

2019 sep 11
Expired!

Time

20:00 - 22:00

Kostprijs

10 euro

Broeiavond ‘Coöperatief ondernemen’

Ieder duurzaam verschil in onze wereld is geworteld in een of andere transformatie: transformatie van zijn, van inzicht, en uiteindelijk van de praktijk. De Broeikas is opgericht om een verschil te maken en experimenteert met nieuwe vormen van samenwerken en samen ondernemen.

Op deze avond vertellen we ons verhaal over hoe we evolueerden en nog altijd evolueren van een klassiek georganiseerde werkplek naar een zelfsturende coöperatie. Het verhaal van De Broeikas is een praktijkvoorbeeld van coöperatief ondernemen. Een verhaal van vallen en opstaan, van cirkelwerk, sociocratie, lef, intuïtie, en van het banen van nieuwe wegen. Een verhaal gebracht door Anje Claeys en Peter Plusquin, afgewisseld met vertelsels van vroeger en nu gebracht door verhalenverstelster Joke Van Himbeeck.

De Broeikas werd opgericht op 22/11/2016 als coöperatie met sociaal oogmerk. Een campagne resulteerde in meer dan 230 vennoten die De Broeikas financieel ondersteunden. De bio-ecologische verbouwing startte in september 2017 en duurde een vol jaar. Op 22/09/2018 was er het geboortefeest van De Broeikas als coöperatieve cowerkplek. Het verhaal van De Broeikas was een verhaal dat startte van binnenuit, vanuit het verlangen naar meer diepgaande interacties, een inspirerende ruimte en vervulling. Na dromen kwam doen. Lef was ook nodig. Want er waren ook bange momenten en onzekerheid. Twijfelen, stilstaan, bezinnen, bij je essentie blijven. Je laten leiden door je intuïtie. En zo bouwen aan een labo. Een labo voor een warme wereld.

Onze werking loopt nu. Er is een vaste groep cowerkers, cogebruikers dienen zich aan en ook de eerste bedrijven vallen voor onze plek. We experimenten, met vallen en opstaan. Via cirkelwerk en sociocratie sloegen we een nieuwe weg in. Graag nemen we je mee in ons verhaal en brengen we getuigenissen van 1 jaar broeien en bloeiend als prille coöperatie.

Wil je graag weten hoe we hier coöperatief en cocreatief aan de slag gaan als team? Kom dan zeker luisteren naar wat we te vertellen hebben.

Over de facilitators

Anje Claeys is een multidisciplinaire creator. In 2016 richtte ze De Broeikas op en in 2010 startte ze met BioArt. Als kunstenares begeleidt ze mensen die geconfronteerd worden met een verlieservaring. Ze biedt kunstzinnige trajecten aan voor rouwenden en zoekenden. Het begrip ‘verbinding’ staat centraal in haar werk en leven.

Peter Plusquin is mede-oprichter van De Broeikas. Als Purpose coach brengt hij de innerlijke ‘why’ bij jou naar boven. Zodat je in je eigen unieke verhaal stapt, leiding neemt en anderen inspireert om van de wereld een zinvollere, menselijkere en duurzamere plek te maken.

Joke Van Himbeeck sprokkelde voor ons verhalen bij mekaar, ze ging in gesprek met dorpsgenoten, mensen die de oorlog meemaakten. Zo reconstrueerde ze het verhaal van De Broeikas. Verhalen van vroeger en nu, die vertellen hoe deze schuur doorheen haar rijke geschiedenis haar ‘verzamelfunctie’ opbouwde. Joke Van Himbeeck richtte vzw Sprookjeshuis ‘De Zevenster’ op. Ze is een verhalenfee en neemt je mee naar een lang vervlogen tijd. Ze beroert je, verroert je, brengt je in vervoering. Laat je raken door haar stem en haar verhalen…

PRAKTISCH

Wanneer?

Woensdag 11 september 2019

19u30-20u: Onthaal
20u-21u45: Interactieve lezing: ‘Coöperatief ondernemen’
21u45-22u: We geven info over De Broeikas, cowerkplek voor bezielde ondernemers, thuiswerkers en kunstenaars.

Aanmelden?

Gelieve aan te melden via deze link

Bijdrage?

Prijs: 10 EUR

Betalen kan door overschrijving op het rekeningnummer BE08 5230 4805 7313 op naam van De Broeikas. De BIC code is TRIOBEBB. Als mededeling noteer je: Inschrijving Broeiavond en je naam. Om onze administratie haalbaar te houden, is annuleren evenwel niet mogelijk. Dank voor je begrip. Er volgt ook geen herinneringsmail.

Wat nog?

Wij hebben geen slimme betaalsystemen dus voorzie cash geld als je achteraf nog iets wil drinken. We serveren lekkere bieren,  wijn en biosapjes.

Parkeren?

Graag op de carpoolparking E40, Waversesteenweg, vlakbij de afrit van de snelweg.
De Broeikas is gelegen in een rustige straat in een landelijk dorp. We zijn er ons van bewust dat onze activiteiten een impact hebben op dat rustige aspect. Om de mobiliteitsoverlast voor onze buren te beperken vragen we je om te parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de snelweg. Van daaruit is het ongeveer 10 minuutjes stappen naar De Broeikas. Even de benen streken, even vertragen, een andere gewoonte aannemen. Vertrek een kwartiertje vroeger en wandel naar De Broeikas. De Broeikas en haar buren danken je.

Bij het verlaten van De Broeikas, ’s avonds, vragen we je om je stem te dempen en rustig terug naar de carpoolparking te stappen. Zo worden slapende buren niet wakker…

Dit alles gezegd zijnde, kijken we ernaar uit jullie weer massaal te mogen ontvangen in De Broeikas, Labo voor een Warme Wereld.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *