Date

2020 apr 25
Expired!

Time

19:00 - 22:00

Kostprijs

20 EUR

Anatomie van de Vrijheid

Ont-moeting van hart tot hart naar aanleiding van de film Azadi van Sam Peeters over de vluchtelingenproblematiek op het eiland Lesbos.

Een documentairemaker en een dichteres vertoefden de voorbije jaren op het Griekse Lesbos. Hun verontwaardiging en pijn over wat ze daar zagen, drukten ze elk op hun manier uit. Sam Peeters maakte er een bekroonde documentaire over. Inge Braeckman schreef pakkende gedichten over haar ontmoetingen met de vluchtelingen.

Naast hun schreeuw over het onrecht dat ze zagen, is hun werk ook een aanklacht op het afnemen van iemands vrijheid. De titel van Sam’s documentaire is ‘Azadi’ wat zoveel wil zeggen als vrijheid in een aantal Perzische talen. In een kort stukje uit een van Inge’s gedichten horen we dezelfde boodschap:

De vrijheid van het tot prikkeldraad verworden
Europa, hekkens, grenscontroles vanuit een vliegtuig
onmogelijk te spotten. Hoog in de lucht denk ik aan de
open poorten van de hemel, de vogels die onbezonnen
het universum verkennen.

Met haar werk ‘Drawing the Line’ brengt Isabel Naesens op een beklijvende manier in beeld wat wij mensen doen om te verhinderen dat mensen vrij kunnen bewegen op de wereld. Het werk zal aanwezig zijn op de filmavond en voegt een bijkomende artistieke dimensie toe aan de bijeenkomst.

Op zaterdag 25 april willen we samen met jullie onderzoeken wat de diepere betekenis van vrijheid is. We zullen het onderzoeken zoals in een anatomieles maar door de lens van de kunst. We beluisteren een aantal gedichten en we bekijken de film. Daarna ontmoeten we elkaar van hart tot hart om de ‘Anatomie van de Vrijheid’ verder te verkennen. Tijdens deze dialoog verwelkomen we graag een aantal Vrijheidszoekers (Nieuwkomers/Vluchtelingen). Zij zijn immers de échte ervaringsdeskundigen.

Verwacht geen traditionele film- en gespreksavond vol collectieve verontwaardiging om dan te eindigen met een appèl op je portemonnee.

Wij vermoeden wel dat er tijdens die avond iets in onze harten zal veranderen. We staan niet in voor de gevolgen…

OVER DE ORGANISATOREN

Anne De Smet en Anje Claeys leerden mekaar kennen in de context van hun professionele werk omtrent rituelen gelinkt aan rouw en verlies. Ze ontmoetten mekaar opnieuw in De Broeikas waar ze samenwerken als cowerkers. Dit gezamenlijk project kreeg vorm via een aantal gesprekken, een diepe geraaktheid en vooral veel goesting.

Anne De Smet – www.momentum-coaching.eu
Anje Claeys – www.anjeclaeys.be en www.bioart.eu

OVER DE KUNSTENAARS

Sam Peeters, documentary film director – www.sampeetersdirector.com
Inge Braeckman, dichter – www.ingebraeckman.com
Isabel Naesens, information designer – www.isabelnaesens.be

VOOR WIE?

Voor mensen met een warm hart. Voor iedereen dus, jong en oud, van overal. Het enige wat nodig is, is de bereidheid in gesprek te gaan vanuit een nieuwsgierige en onderzoekende houding, met een open hart.

WAAR EN WANNEER?

De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

Zaterdag 25 april 2020, van 19.00 tot 22.00. De deuren gaan open om 18.45, na afloop kan je nog gezellig verder praten bij een drankje van de Broeibar.

BIJDRAGE

  • Basisprijs: 20 EUR
  • Gereduceerd tarief voor studenten en werkzoekenden: 10 EUR
  • Donorticket, koop een extra ticket voor een vrijheidszoeker/nieuwkomer: 20 EUR

Aandacht! Deze avond wordt georganiseerd vanuit privé-initiatief en zonder subsidiëring of sponsoring. Om een aantal vrijheidszoekers/nieuwkomers gratis te kunnen verwelkomen willen we dan toch een appèl doen op je portemonnee. Ken je zelf een nieuwkomer die zijn/haar ervaring over verlies van vrijheid kan delen, breng hem/haar dan mee en koop zelf een ticket voor deze persoon. Ken je niemand specifiek maar wil je hier toch toe bijdragen, voeg dan een donorticket toe aan je reservatie.

RESERVEER JE TICKET

De plaatsen zijn beperkt en we verwachten veel volk. Wacht niet en koop je tickets nu op via de ticketing link.

PARKEREN

Parkeren graag op de carpoolparking aan de E40, Waversesteenweg, vlakbij de afrit van de snelweg. De Broeikas is gelegen in een rustige straat in een landelijk dorp. We zijn er ons van bewust dat onze activiteiten een impact hebben op dat rustige aspect. Om de mobiliteitsoverlast voor onze buren te beperken vragen we je om te parkeren op de carpoolparking aan de afrit van de snelweg. Van daaruit is het ongeveer 10 minuutjes stappen naar De Broeikas. Even de benen streken, even vertragen, een andere gewoonte aannemen. Vertrek een kwartiertje vroeger en wandel naar De Broeikas. De Broeikas en haar buren danken je.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *