Het verhaal van een zoektocht naar een oase

Voor mij zit Bert, het is heerlijk praten met Bert. We ontmoetten elkaar in De Broeikas, inmiddels 3 jaar geleden. Ik ben Anje, ik ben mede-oprichter van De Broeikas en vind het heerlijk om De Broeikas als plek te zien groeien en bloeien, nog heerlijker is het wanneer het er bruist. Dat gebeurt soms maar ook niet altijd, en het mag nog vaker gebeuren. Daartoe herdachten we recent onze formules, om het bruisen verder te faciliteren.

Eén van de manier waarop we het graag willen doen bruisen is via onze Broeiavonden. Een Broeiavond dat is een avond waarop iemand uit ons netwerk iets wil komen vertellen over wat hem of haar passioneert. Dat kan vanalles zijn. Op dinsdag 24 oktober komt Bert vertellen over -let op want het is lang woord- ‘ecosystemische oaseplekken’. Het klinkt sexy en ronkend, dat woord, maar wat betekent het eigenlijk? Dat vroeg één van de cowerkers me vorige week en dus daarom nam ik mijn telefoon en belde Bert op. Of we ons eens in de zetel konden zetten voor een babbel? Ja, dat wou hij wel. En dus babbelden we, en hier lees je het relaas.

Vader en dochter richtten samen ‘De Oases’ op, een vzw die erop gericht is om oaseplekken en oasethema’s met mekaar te verbinden en know-how op te bouwen en uit te dragen.

Anje: Samen met je dochter dus, een fonkelnieuwe vzw!

Bert: Ja inderdaad, de jonge generatie houdt ons spiegels voor. Mijn dochter geloofde in mijn verhaal en begreep wat ik wou doen, en dus daarom zette ze haar handtekening onder de vzw ‘De Oases’.

Anje: Die nieuwe vzw wat wil die eigenlijk?

Bert: Wel, de vzw wil een soort van kenniscentrum en netwerk worden waar ‘oaseplekken’ en ‘oasethema’s’ samen komen. Oasethema’s dat zijn thema’s die cruciaal zijn om een duurzame toekomst te realiseren, onderwijs bijvoorbeeld, en ook milieu, kansarmoedebestrijding,… We richten ons naar ’themadragers’, dat zijn mensen die zo’n thema stevig vasthouden, vaak al jaren lang. Geen idealisten, maar eerder ‘ideale realisten’, want de vzw zet vooral in op concrete actie, realiteit dus. Oaseplekken zijn plekken waarin vele mensen en vele thema’s samenkomen, waar er een soort van gelaagdheid is, de samenleving in het klein. Plekken die begeesterd worden door ‘plekdragers’.

Anje: Een beetje zoals De Broeikas dus, maar dan op een andere schaal? Ik bedoel: De Broeikas is een soort van oaseplek, een plek met een gelaagdheid: het is een oude schuur, een beschermd monument met een rijke geschiedenis, onderdeel van VME De Kaasdroger waar ook woonunits zijn, een plek waar mensen komen werken, mensen die van overal komen, die elk een thema, expertise en passie binnenbrengen.

Bert: Een beetje wel misschien, maar vzw De Oases wil nog verder gaan: ze wil ook consultancy aanbieden, een soort van matchmaker worden tussen bezielers van plekken en bezielers van thema’s. Een CSA-boer zou via het veld als plek kunnen gaan samenwerken met een jeugdvoorziening. Jongeren komen er in contact met landbouw, kunnen leren van de boer en vice versa.

Anje: I see, en waw, inderdaad, ik snap het: mooie kruisbestuivingen kunnen er dan gaan ontstaan. Hoe zou je die samenwerkingen gaan faciliteren?

Bert: Dat kan op verschillende manieren: eentje ervan kan zijn dat we de subsidienetwerken gaan verkennen om het project in gang te duwen. Maar evengoed gaan we ook voedende netwerkdagen faciliteren waar al die mensen elkaar kunnen ontmoeten, in De Broeikas bijvoorbeeld.

Anje: Vanwaar jouw interesse in dit thema?

Bert: Al van toen ik 8 was was ik geboeid door het milieu en landbouw. Ik herinner me dat nog zeer goed. Het was dan ook logisch dat ik bio-ingenieur werd. Ik werkte op vele plekken en merkte dat de projecten die het beste werkten projecten waren waar vele thema’s konden landen, het multidisciplinaire heeft me altijd aangetrokken. Zo heb ik recent een aantal pluktuinen uit de grond gestampt. Ik ben zelf ook al jaren actief als begeleider van jongeren, ik geef hen bijles in wetenschappen. Het koppelen van het STEM-onderricht aan het gegeven van de pluktuin heeft een wereld van mogelijkheden geopend op die unieke plek.

En precies daarover gaat de vzw. Dat éne unieke plekje mogelijk maken, want daar is een uniek systeem, daar zijn unieke mensen mee verbonden, daar zijn unieke oplossingen voor problemen van deze tijd maar die op die manier op die plek kunnen opgelost worden. Dat werkt. Ik kan dat heel concreet maken. Vanuit die unieke ervaringen en unieke plekken ben ik geïnteresseerd geraakt naar wat er àchter dat concrete zit. En dat is niet eenvoudig, en dat kan je niet vatten in een zin. Daarom dat ik het heel interessant vind om daar eens een avond tijd voor te kunnen nemen om dat uit te leggen. Want als aan mensen de tijd nemen om te luisteren en dus ook over die snelle eerste ingangspoort heen te stappen waarin dat ze hun eigen verhaal gewoon herkennen, dan kunnen ze aanpikken bij hoe breed dat dat gaat, hoe breed dat je ook moet gaan denken om zulke dingen mogelijk te maken. Echte oplossing naar boven te gaan laten borrelen en die ook te versterken. Want elke plek kan dan wel sterk zijn en draaien, maar de dragers van die plek, de mensen die de ‘holding space’ realiseren, die moeten ook gevoed worden, die moeten ook in contact staan, die moeten ook hun eigen nood ingevuld zien in wat ze doen. Dus daarover gaat die avond. Dat is de zin en de essentie van de vzw.

Anje: Aha, dus eigenlijk wordt het een soort van oase-avond, een onderdompeling in een warm bad?

Bert: Ja, je moet eigenlijk de tijd maken om je te laten onderdompelen. Iets van: ‘ik weet niet wat ik ga tegenkomen maar ik ga sowieso naar huis gaan en zeggen van yes, yes, daar en daar zitten dingen in waar ik iets mee ben’. Of je gaat naar huis gaan en denken van ‘pff, ja da’s tof dat Bert dat wil doen maar dat is niks voor mij’. En da’s goed, want eigenlijk, wat ik nu nodig heb zijn mensen die zeggen: ‘Daar wil ik meer over weten en misschien wil ik wel meestappen in een algemene vergadering of een bestuur, ik wil een oaseplek starten, ik wil een oasethema versterken. Ja, ik voel me element in die grote puzzel, ik voel me een beetje drager maar ik was me daar niet van bewust’.

Anje: Dus je zoekt mensen die plekken opgericht hebben of oprichten en mensen die drager zijn van een thema?

Bert: Ja inderdaad, en ook mensen die zelf een rol willen opnemen, net zoals ik, in het overschouwen van al die zaken en het meta-denken verder gaan voeden en die gaan spiegelen waarmee we bezig zijn. Dus het is eigenlijk een beweging in de achtergrond, die enorm gedragen moet worden door mensen. Maar het is vooral de voorkant die iedereen aanspreekt, het concrete verhaal van de plekken en de activiteiten die er plaats vinden. En net daarom wil ik op deze avond aandacht geven aan de achterzijde van het verhaal, want daar gaat het om voor mij, daar haal ik energie uit, dat geeft me de kracht om ermee verder te gaan.

Anje: Het is dus een avond voor dragers? Dragers van plekken en dragers van thema’s?

Bert: Ja, effectief, van mensen die het grote verhaal voeden. Het concrete is natuurlijk ook belangrijk maar de avond in De Broeikas gaat over de inkijk, in wat er àchter al die concrete projecten zit. Het project van de Groeituin in het Pajottenland, is bijvoorbeeld zo’n concreet project, er is een filmpje dat de verschillend invalshoeken toont van verschillende mensen. Daar kan ik dagen over vertellen, maar dat ga ik niet doen op de Broeiavond. Nee, op de Broeiavond ga ik inzoomen op het achterliggende verhaal. Dat is complex en moeilijk uit te leggen. Het zou kunnen dat je naar huis gaat met meer vragen dan antwoorden, met frustratie, maar dat is perfect, want frustratie en ongestilde antwoorden drijven ons naar oplossingen. Daar gaat het over. Het gaat over het weergeven van de synthese, maar ook de synthese naar actie, naar concrete goede fundamentele oplossingen. Het is voor mij een zoektocht geweest die begonnen is toen ik 8 jaar was. De laatste 5 jaar heb ik het verder uitgekristalliseerd.

Anje: Helemaal wat we graag zien op een Broeiavonden, want daar willen we zoektochten van mensen delen met geïnteresseerden. Mensen die een verhaal te vertellen hebben vanuit passie en vuur.

Bert: Soms ben ik bang dat het een verhaal is dat te moeilijk is om te vertellen. Misschien zal het weinig mensen interesseren. Maar tegelijk ga ik een grote inkijk geven in wat mijn groeiproces geweest is, welke elementen cruciaal geweest zijn daarin en wat me motiveert.

Anje: Heerlijk! Ik heb er alvast heel veel zin in en ben benieuwd naar je verhaal!

Bert: Ik ook! En ik ben vooral benieuwd wie er zal afkomen om te luisteren naar mijn verhaal en waar me dat weer zal brengen…

De Broeiavond gaat door op dinsdag 24 oktober 2023 om 20u in De Broeikas. Meer info over de avond, alsook de inschrijfgegevens vind je via deze link!

Meer info

Persinfo De Groeituin: Meer lezen

Filmpje over De Groeituin: Bekijk het hier

De website van Bert Geysels: Authentical

Share this post