Een coöperatie is een bedrijf. Investeren in aandelen is steeds een risicobelegging. De aansprakelijkheid voor een B-, C-, D- en E-vennoot is evenwel beperkt tot zijn oorspronkelijke inleg. Je kan nooit aansprakelijk gesteld worden voor andere schulden. Met andere woorden, mocht De Broeikas failliet gaan, dan kan je hoogstens je ingebrachte kapitaal kwijtspelen. Hier geldt dus de regel van beperkte aansprakelijkheid. Een CV is een coöperatieve vennootschap met beperkte aansprakelijkheid.
In de praktijk echter zal De Broeikas een voorzichtig investeringsbeleid voeren. Grote kosten worden enkel gedaan als de middelen voorhanden zijn. De waarde van het pand zal toenemen naarmate de verbouwingen vorderen. Hierdoor blijft het uiteindelijke risico voor de vennoot beperkt. Bovendien zijn je aandelen financieel gezien altijd gedekt door het onroerend goed dat daartegenover staat. In realiteit is het dus onwaarschijnlijk dat De Broeikas failliet zal gaan. In geval van faillissement kan het gebouw immers altijd verkocht worden om de schulden te vereffenen.
Er zijn zeker en vast risico's verbonden aan je investering. Op het moment dat je uitstapt (ten vroegste 3 jaar na intreden) en dit goedgekeurd wordt door het Broeibestuur (indien het niet goed gaat met de vennootschap heeft het bestuur steeds de beslissingsbevoegdheid om je aanvraag tot uittreding te weigeren), krijg je je geld terug, afgetopt aan nominale waarde (1.000 EUR is 1.000 EUR). Om te bepalen wat de waarde van je aandeel is op het moment dat je uittreedt, wordt de boekhouding geraadpleegd. Je treedt immers uit aan boekhoudkundige waarde wat betekent dat je deelt in het eventuele verlies.
Gezien we als bedrijf wettelijk verplicht zijn om het gebouw in te brengen als kost en deze kost af te schrijven, betekent dit dat de boekhoudkundige waarde van de aandelen in de beginfase sowieso zal dalen. Daarom treed je best niet uit in de beginjaren (2017-2027). We streven ernaar om de boekhoudkundige waarde van de aandelen zo snel mogelijk terug te brengen naar de nominale waarde maar zullen onszelf daarbij niet voorbijlopen. Als je investeert in De Broeikas, investeer dan enkel die middelen die je met gerust hart enige jaren kan missen. Blijf vooral gefocust op wat er via jouw investering allemaal gebeurd in De Broeikas, denk aan de vele initiatieven én de unieke energie die via de missie van De Broeikas de wereld in worden gezet. We hebben in onze statuten vastgelegd dat we geen financieel rendement (0% dividend) uitkeren aan onze vennoten. Maken we winst dan worden deze winsten niet toebedeeld aan vennoten maar ingezet in andere maatschappelijke projecten. Deze visie is radicaal anders dan we gewoon zijn.
In geval de business echt niet van de grond komt en we besluiten de vennootschap op te doeken, dan verkopen we het gebouw en betalen we op die manier alle vennoten terug. De eventuele financiële meerwaarde vloeit niet terug naar vennoten of oprichters, maar wordt opnieuw geïnvesteerd in het project en draagt bij in het realiseren van onze sociale doelen. Er is dus geen financiële aandeelhoudersmeerwaarde. Ook niet op het einde van de rit. In die zin kan je jouw aandelen beschouwen als een soort van renteloze lening uitgeschreven op lange termijn.
In geval je een nauwe verwantschap voelt met de missie en visie van De Broeikas kan je er ook voor kiezen om A-vennoot te worden. Mocht je dus een sterke affiniteit voelen met de missie en de visie van De Broeikas dan staan we ervoor open om kennis te maken en jouw mogelijke rol te bespreken. Je kan vanuit jouw bezieling je inbreng hebben als actief bestuurslid of als wijze raadgever achter de schermen... Als A-vennoot kan je een onbeperkt bedrag inbrengen in de coöperatie en hoef je je niet te houden aan het maximum van 5.000 euro dat geldt voor de andere vennoten.