Je kan uittreden uit onze coöperatie via onderstaande procedure:
Uittreding of terugname van aandelen (Artikel 14 van de statuten)
- Als vennoot kan je, zoals statutair bepaald, de eerste 3 jaar na jouw toetreding niet uittreden. Dit om een stabiele opstart te garanderen en om met jouw financiële inbreng investeringen in onze infrastructuur te kunnen doen over een langere termijn. Indien je als natuurlijke persoon beroep wenst te doen op het fiscale voordeel zoals geformuleerd door de federale overheid (tax shelter maatregel), ben je verplicht de aandelen minimum 4 volle jaren aan te houden. Iedereen die intreedt na december 2017, kan geen aanspraak meer maken op het tax shelter voordeel omdat het maximum bedrag om beroep te kunnen doen op dit belastingvoordeel bereikt is.
- De wet voorziet dat een vennoot kan uittreden of verzoeken om een gedeeltelijke terugneming van zijn aandelen in de eerste zes maanden van het boekjaar en op voorwaarde dat het vast gedeelte van het kapitaal daardoor niet aangetast wordt. Indien nodig, dan wordt hiervoor een liquiditeitstest uitgevoerd. Dit doe je aan de hand van een schriftelijk verzoek aan de coöperatieve vennootschap via een mail aan info@debroeikas.be.
Terugbetaling van aandelen (Artikel 16 van de statuten)
- De uittredende vennoot heeft recht op de boekwaarde van zijn aandelen, zoals die blijkt uit de goedgekeurde balans van het lopende boekjaar, maar steeds geplafonneerd tot maximum de nominale waarde en vastgelegd door de Raad van Bestuur. De uittredende vennoot kan ten opzichte van de vennootschap geen enkel ander recht laten gelden.
- Indien kan aangetoond worden dat de continuïteit van De Broeikas in het gedrang is, kan het zijn dat de Raad van Bestuur een specifieke wachttijd bepaalt tot een nieuwe vennoot gevonden is.
- Houden we bij uittrede steeds de leefbaarheid van ons project in het achterhoofd, dan streven we ernaar om in normale omstandigheden onze vennoten binnen een redelijke termijn te laten uittreden. Dit is ook de reden waarom we het aandelenkapitaal willen laten groeien zodat er een buffer ontstaat waarmee we uittredende vennoten kunnen terugbetalen.
- Om onze vennoten aanspraak te laten maken op de voordelen van de tax shelter regeling is het evenwel zo dat er binnen de eerste 4 jaar na opstart geen kapitaalvermindering mag plaatshebben. Dit impliceert dat het uittreden uit de coöperatie tussen jaar 3 (minimaal statutair bepaald) en jaar 4 (minimum tax shelter regeling) zal gerealiseerd worden via de procedure van overdracht van aandelen, een rechtstreekse transactie tussen de persoon die wil uittreden en de persoon die wil intreden. Voor De Broeikas is deze periode inmiddels verstreken.
Praktijk
- In de praktijk moet je dus, indien je wenst uit te treden, je wens kenbaar maken in de eerste helft van het boekjaar (vb. jan-juni 2023). Na afsluiting van de jaarrekening van dat jaar (31/12/2023) en goedkeuring door de algemene vergadering (juni 2024), kan de uitbetaling gebeuren (voor eind december 2024).
- De uittreding gebeurt steeds aan de boekwaarde van het aandeel in het jaar van uittreding. Bovendien kan deze waarde de nominale waarde nooit overstijgen, zoals wettelijk bepaald voor een vereniging met sociaal oogmerk. Omdat we het gebouw in kost inbrengen in de boekhouding en wettelijk verplicht zijn het gebouw af te schrijven, zal de boekhoudkundige waarde van de aandelen in de beginfase (2017-2027) dalen om vervolgens geleidelijk aan terug te stijgen.
- Als je dus uittreedt in de beginfase (2017-2027) van de onderneming, en de omzet de kost van de afschrijving niet overstijgt (er ontstaat dan een boekhoudkundig verlies terwijl het saldo op de rekening positief is), dan is er een boekhoudkundig verlies en is jouw aandeel boekhoudkundig in waarde gezakt.
Op dat moment kan je 3 dingen doen: (1) je blijft langer in de vennootschap en wacht tot de boekhoudkundige waarde van je aandelen terug in waarde gestegen is, (2) je realiseert een overdracht/overname van (een deel van) je aandelen met een nieuwe of bestaande vennoot, (3) je schrijft je uit voor (een deel van) je aandelen, en treedt hierbij uit aan boekhoudkundige waarde, beseffende dat de maatschappelijke meerwaarde van je investering oneindig veel meer waarde heeft dan het (beperkte) financiële verlies dat je persoonlijk lijdt.
Vennoten die genoten van het tax-shelter voordeel hebben reeds een winst van 45% gemaakt op hun kapitaal. Vanuit dat oogpunt bekeken is er, in het geheel genomen, geen sprake van financieel verlies. - Alle gemaakte winsten worden opnieuw geïnvesteerd in het project als werkingsmiddelen, personeelsmiddelen en investeringsmiddelen. Indien daarnaast nog winst ontstaat zullen deze middelen geïnvesteerd worden in ondernemingen met een gelijkaardig doelen een expliciete maatschappelijke meerwaarde.
- Bij eventuele vereffening zal de financiële meerwaarde die in de loop der jaren is ontstaan (net zoals bij een vzw) toegekend worden aan gelijkaardige projecten met eenzelfde maatschappelijk/sociaal doel. Ook zou er kunnen geopteerd worden voor de oprichting van een stichting die eenzelfde doel zou dienen. Dat zal op dat moment bepaald worden door de Raad van Bestuur en de Algemene Vergadering. Dit betekent dat de winsten die ontstaan via de meerwaarde van het onroerend goed niet terecht komen bij de individuele investeerders of oprichters maar in de maatschappij. Dit is radicaal anders dan we gewoon zijn.
- De Broeikas is niet de plek waar je je geld investeert, om je financieel te verrijken. Deze coöperatie kiest er bewust voor om geld los te koppelen het creëren van financiële meerwaarde. Het geld dat je in De Broeikas parkeert, creëert maatschappelijke meerwaarde.
- De corona-pandemie heeft als belangrijke implicatie dat onze omzet trager groeit dan aanvankelijk verwacht op basis van het financieel plan. De inkomsten uit verhuur zijn drastisch gedaald vanaf april 2020. Ook in 2021 en 2022 waren onze inkomsten een stuk lager dan voorzien. Dit betekent dat het langer zal duren dan aanvankelijk ingeschat om de boekhoudkundige waarde van de aandelen terug op hun startpositie te krijgen.
Tax shelter
Om beroep te kunnen doen op de tax shelter maatregel van de overheid moet je de aandelen minimaal 4 jaar behouden.
Concreet voorbeeld
Iemand verwerft aandelen in het jaar 2017 (verwervingsjaar).
- De Broeikas bezorgt een verwervingsattest voor 31/03/2018.
- De Broeikas bezorgt een behoudtermijn attest voor het eerste jaar (2018) ten laatste op 31/03/2019
- De Broeikas bezorgt een behoudtermijn attest voor het tweede jaar (2019) ten laatste op 31/03/2020
- De Broeikas bezorgt een behoudtermijn attest voor het derde jaar (2020) ten laatste op 31/03/2021
- De Broeikas bezorgt een behoudtermijn attest voor het vierde jaar (2021) ten laatste op 31/03/2022
De vennoot kan ten vroegste een uitstap vragen in de eerste zes maanden van 2022 (2017 instapjaar, 2018-2021 waren zijn 4 behoudtermijnjaren, 2022 ten vroegste uitstapmoment). De vennoot moet dan in de eerste zes maanden van 2022 uitstap vragen. Na afsluiting van de jaarrekening van dat jaar (31/12/2022) en goedkeuring door de algemene vergadering (juni 2023), kan de uitbetaling gebeuren (voor eind december 2023).
Samenvattend:
Intrede in 2017 & terugname in 2022 = Terugbetaling in 2023
Concreet:
Wens je uit te treden, stuur dan een mailtje naar info@debroeikas.be en vermeld jouw unieke situatie en eventuele urgentie zodat we kunnen bekijken wat de mogelijkheden zijn.
Indien je graag wenst te weten wat de boekhoudkundige waarde van een aandeel op dit moment bedraagt, kan je dit via mail navragen. Op die manier kan je voor jezelf een inschatting maken van het ideale moment om uit te treden als vennoot.
Uiteraard willen we er alles aan doen dat je je aandelen aan nominale waarde terugbetaald krijgt. De meest vlotte piste is om dat te realiseren via de overdracht van jouw aandelen naar een nieuwe of huidige vennoot. Het zou kunnen dat dat niet onmiddellijk kan geregeld worden maar in de mate van het haalbare willen we dat wel graag ambiëren.
Dank voor je begrip.