Cocreatie, wat betekent dat woord voor jou?

Vier keer per jaar komen we samen met de Broeikassers en spreken we over een thema. Dit jaar in januari, omdat het thema toch wel leeft in De Broeikas, hadden we het over cocreatie. Een klein gezellig groepje van 5 leden van onze community, ideaal om de diepte in te duiken.

Het viel ons niet op dat we in jargon praatten, daar maakte één van de deelnemers ons bewust van. Ze stelde de pertinente vraag: ‘Cocreatie, wat betekent dat woord voor jou?’. Inderdaad, een terechte vraag. Algauw meanderde het gesprek naar synergie, waar 1 plus 1 meer is dan 3. Cocreatie lijkt iets te zijn wat je eerder met meer dan 2 doet. Met 2 voelt het als samenwerken, vanaf 3 voelt het als cocreatie. Cocreatie moet je niet persé met mensen doen, je kan het ook doen met dingen zoals een tuin bijvoorbeeld, of met een plek, zoals De Broeikas bijvoorbeeld, of met inspiratie, een inzicht dat passeert wanneer je in gesprek bent met een cliënt of coachee.

De energie van synergie ontstaat wanneer alle betrokken partijen vanuit passie hun eigen ding doen, en daarbij stevig aanvoelen, helemaal verbonden met hun eigen kern, met wat zij lijken te doen te hebben op de wereld. De heerlijke flow die ontstaat bij een cocreatie kan je niet op voorhand bestellen, die flow komt onverwacht en voelt als een kadootje. Vaak heeft cocreatie een spannend kantje, je weet niet goed of het gaat lukken en hoe het gaat lopen, misschien voelt het soms wel wat alsof er een soort van risico aan verbonden is. Het risico van de mislukking.

Als de energie van cocreatie wil uitnodigen vraagt het je om aan de anderen kenbaar te maken wat je vraag of behoefte juist is, wat je nodig hebt in de samenwerking. Het vraagt om een soort van openheid, loslaten dat het op jouw manier moet, openstaan voor andere gezichtspunten. Tegelijk vraagt het je om duidelijk te zijn over wat je wil (die deuren zet je open) én over wat je niet wil (die deuren doe je dan ook toe).

Een geslaagde cocreatie ontstaat vaak op het raakvlak van verschillende disciplines. Cocreatie doe je met mensen die je vertrouwt, doordat je hen kent of doordat vrienden hen tot bij jou leiden.

We vergelijken het een beetje met een orkest waarin elke muzikant zijn partij opneemt, vanuit kunst en kunde, en dan samen een sfeer creëert waar alles stroomt, waar alle puzzelstukjes op hun plaats vallen.

Zou het kunnen dat De Broeikas een plek is waar mensen kunnen komen oefenen met cocreatie? Dat de community een thuis is waar je het experiment kan aangaan met andere mensen die net als jij openstaan voor cocreatie en verlangen naar de wonderlijke energie van synergie? Zou het kunnen dat cocreatie de samenwerkingsvorm is van de toekomst? Een samenwerkingsvorm die ons zal toelaten om grote en complexe vraagstukken aan te pakken? Zou het kunnen dat cocreatie best wel uitdagend is, vooral wanneer je van mening verschilt of wanneer je niet helemaal goed in je vel zit? Zou het kunnen dat cocreatie best wel wat spannend is? Dat er veel geleerd kan worden over hoe we kunnen omgaan met de spanningen die we allemaal wel ervaren in ons leven en in ons werk. De spanningen over financiën (zal ik deze maand wel al mijn rekeningen kunnen betalen?), de spanningen over je woonplek (past deze plek wel écht bij wie ik ben?), de spanningen over kinderen (gaan ze de druk wel aankunnen, die kids van mij?), de spanningen over weten-wat-je-te-doen-staat en niet-weten-hoe-daar-te-geraken? Dat soort van vraagstukken horen bij het leven en vragen zorg en aandacht.

Ook cocreatie kan spannend voelen. Want in het samenwerken met anderen heb je niet alles in de hand. Hoe moet dat dan, de spanning voelen, en er toch vertrouwensvol voor blijven gaan? Niet alleen, maar samen en mekaar ontmoeten ergens in het heen en weer bewegen tussen beide polen in. Misschien gaat het ergens wel over het honoreren van het niet-weten, het laten bestaan van de onduidelijkheid, en elke dag toch ook even stil te staan bij de vraag: ‘wat weet ik wél al?’.

Dit en nog veel meer, een zalig in elkaar weven van draden en verhalen. Open spreken, kabbelend, diepgaand, en in verbinding. In De Broeikas doen we dat, door tijd te nemen, gelegenheden te faciliteren en het gesprek echt met mekaar aan te gaan.

Heb je ook behoefte aan dit soort van diepgang? Dan wil je misschien wel lid worden van onze cocreatieve community? Ben je al lid en was je er niet bij? Noteer dan onze volgende deelcirkel op dinsdag 25 april om 20u, in De Broeikas natuurlijk.

Anje Claeys

Share this post