Kunst in de kijker

In een bezielde ruimte als De Broeikas hoort uiteraard ook kunst thuis. Daarom stellen we regelmatig kunst tentoon van broeiende artiesten. Deze zomer is dit:

Jan Smets – tekenaar uit Scherpenheuvel

“Mijn eerste tekeningen maakte ik vanuit een kinderstoel met mijn vingertje op een bewasemde vensterruit, daarna volgden de muren van het huis en alles waarop en waarin getekend kon worden, zoals magazines en schoolschriften. Ik verbeeldde fantastische verhalen, die bevolkt waren met soms nogal karikaturale wezens. 

Als kind bracht ik veel tijd buiten door, in de tuin, in parken, velden en bossen in de omgeving. Ik was gefascineerd door alles wat daar leefde, groeide en bloeide, en ik observeerde dat allemaal enthousiast. Het gaf mij energie en fantasie om verwoed te tekenen. 

Niet alleen de natuur en het contact met andere beschavingen, waarin de natuur belangrijk is, spelen een rol in mijn werk, maar ook de grote vragen van de altijd onzekere zoeker naar het mysterie van ons bestaan, van het mens-zijn en van de schepping, het heelal. Dat drijft mij naar de mystiek. 

De meeste van mijn werken ontkiemen in spontane tekeningen, die ik vanuit een innerlijke drang krabbel en schets op alles wat binnen mijn directe bereik ligt. In die eerste aanzetten zijn plantaardige en organische vormen aanwezig naast vreemde wezens en figuren. Oorspronkelijk komen zulke tekeningen puur uit mijn onderbewuste voort. Daarna ga ik ze bijschaven en laat ze uitgroeien tot hele taferelen, verrijkt met nieuwe inspiratie die al werkend ontstaat.”

Naar de website van Jan Smets

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email