Licht en wortels voor je zaak – Bloeitraject voor ondernemers in een wereld in transitie

Als ervaren én als startende ondernemer dien je je stevig te verankeren om je missie in de wereld te zetten. Je doen en je zijn dienen in balans te zijn. Wil je hier samen met een groep gelijkgestemden in oefenen en groeien, dan is er voor jou deze groep.

Ondernemen in de 21ste eeuw is niet voor watjes. het vraagt best wat durf en ondernemersintelligentie. De woorden duurzaamheid en zorg voor onze planeet zijn niet meer weg te denken en zonder zorg voor jezelf hou je het niet vol.

Vroeger wat het voldoende om goed brood te bakken, vriendelijk te zijn en je etalage te verzorgen. Vandaag de dag gelden er andere spelregels, zeker als je aan het pionieren bent. Het ontdekken en ondersteunen van deze nieuwe wijze van ondernemen, behoort tot de kern van waar de Broeikas voor staat. We ervaren het niet alleen zelf, ook ons groeiend aantal cowerkers getuigt ervan. De Broeikas is een project waar we een nieuw type ondernemerschap beoefenen én ook anderen daarin meenemen en ondersteunen. Zoals je weet zijn we een coöperatieve met een maatschappelijke ambitie.

Leren ondernemen leerde je niet op school en ook niet op de hogeschool of universiteit. Tijdens een training bij Unizo of Starterslabo leer je een ondernemersplan en een financieel plan opmaken maar de échte uitdaging begint pas wanneer je die horde genomen hebt. Via dit traject bouwen we samen aan jouw zaak en wordt ondernemen fun!

Zelfstandig worden?

 • Ik heb een waardevol idee dat ik in de wereld wil zetten, maar hoe doe ik dat?
 • Ik voel me vaak alleen staan in mijn werk als ondernemer.
 • Ik doe alles zelf en dat is vermoeiend maar ik verdien nog niet genoeg om klussen uit te besteden.
 • Ik heb last met prijszetting: ik durf niet veel geld vragen voor wat ik aanbied en merk dat ik vele uren gratis werk.
 • Hoe vind ik klanten? Maak ik een flyer of start ik een facebookpagina terwijl ik daar eigenlijk geen zin in heb?
 • Misschien moet ik het opgeven en toch maar weer in loondienst gaan werken?
 • Ik durf geen risico te nemen, ik ben voorzichtig en speel op veilig, maar ik merk dat het niet echt van de grond komt.
 • Ik weet dat marketing nodig is, ik weet dat ik moet leren verkopen, maar kan dit ook op een integere en oprecht manier? Ik heb een degout van fake en opdringerig!
 • Ik sta met één voet op het gaspedaal en met de andere op de rem. Ik heb het gevoel dat ik ter plaatse aan het trappelen ben.

Herkenbaar?

Heb je iets te doen in deze wereld? Wil je dat doen via jouw eigen onderneming? Voel je dat je je hierin graag wil laten dragen door een groep gelijkgestemden die je maandelijks ontmoet in een inspirerende omgeving en dit gedurende een jaar lang? Wil je je eigen autonomie bewaren en tegelijk toch steun ervaren van een groep? Wil je concrete tips & tricks maar ook kaders en inzichten die je verder helpen? Verlang je naar een soort van leergroep, een basis om op terug te vallen, een thuisplek, waarin je je twijfels en successen kan delen, een veilige haven. A safe place.

Welnu dan is hier voor jou een unieke leergroep getiteld ‘Licht en wortels voor je zaak – Bloeitraject voor ondernemers in een wereld in transitie’.

Doelgroep

 • Je bent zelfstandig ondernemer, al wat langer bezig, half bezig of pas gestart.
 • Je bent solo-ondernemer, een deel van een tweetal of een groepje dat samen iets wil opzetten
 • Je bent tussen 18 en 77 jaar oud
 • Je bent bereid je te geven aan en te leren van een groep

Een unieke locatie, een unieke setting, een uniek coachingsteam

Dit boeiende jaartraject gaat door in De Broeikas, verstillende cowerkplek in Neervelp, Boutersem. Een coöperatieve vennootschap, gehuisvest in een bio-ecologisch verbouwde schuur, een heerlijke plek waar cowerkers samenkomen om er te genieten van de rust, focus, verbinding en groeikansen.

Geen klassieke cursus bedrijfsbeheer maar een broeiende ondernemerschap opleiding

Dit is geen klassieke cursus bedrijfbeheer, het gaat veel verder dan dat. Wat zal je leren in deze opleiding voor ondernemers?

 • Inzicht in en stilstaan bij de impact van je eigen verwachtingen
 • Kennis van de veel voorkomende valkuilen van ondernemers
 • Ontdekken en scherpstellen van je purpose
 • Vertaling van je purpose in koopbare diensten of producten
 • Uitbouwen van een onweerstaanbaar aanbod
 • Bepalen van je doelgroep en doelgroepgericht leren communiceren
 • Leren om dicht bij jezelf te blijven en voor jezelf te zorgen als ondernemer
 • Leren om je diensten en producten op een inspirerende en authentieke wijze te verkopen
 • Stilstaan bij wat je tegenhoudt om écht zichtbaar te durven zijn
 • Bewustwording van jouw ondernemingsvaardigheden
 • Het tackelen van je saboterende demonen: faalangst, perfectionisme, angst voor tekort, schaarstedenken, uitstelgedrag, schrik om te duur te zijn?
 • Authentiek leren werken met sociale media
 • Weten wat je nodig hebt om productief te zijn
 • Leiderschap nemen over jezelf
 • De integratie van het mannelijk en het vrouwelijke in je aanpak, leren ondernemen vanuit ratio én intuïtie

 Niet niks, een hele boterham aan vragen. Daarom nemen we er een heel jaar de tijd voor. Met voldoende ruimte voor afstemming, integratie, oefening, feedback. Het traject bestaat uit 11 bijeenkomsten in groep. Daarnaast verkrijg je ook 2 individuele coachinggesprekken, één in het begin en één op het einde. Ook kan je een hele maand gratis komen cowerken in De Broeikas. Je kan deze tijd gebruiken om eens stevig aan je zaak door te werken. Je kiest zelf in welke maand je dit doet. Als je het werken aan je zaak liever wat wil spreiden kan je er ook voor kiezen om 10 keer gratis te komen cowerken, op dagen die je zelf kiest. Daarnaast kan je elkaar ook steunen via een besloten online omgeving (facebookgroep) en elkaar op die manier stimuleren en helpen. Het geheel wordt een boeiende onderdompeling in een nieuwe wereld, voeding voor hoofd, hart en ziel, een innovatieve aanpak die je ondernemingsplannen in een stroomversnelling brengen.

Een cocreatief team en veel tips voor ervaren én startende ondernemers

Dit traject wordt gedragen door een cocreatief team van boeiende ondernemers. Naast het inbrengen van hun specifieke expertise, zullen deze mensen ook graag getuigen hoe ze zelf een 21ste eeuwse ondernemer zijn. Het voordeel van de verscheidenheid van begeleiders is dat je verschillende rolmodellen kunt ervaren om vervolgens je ook beter je eigen weg te vinden.

 • Anje Claeys: bezieler van De Broeikas, daarnaast actief als kunstenaar en ontrafelaar, in een vorig leven wetenschapscommunicator en PhD in Medische Wetenschappen – web
 • Franky De Cooman: zelfzorgcoach en sjamaan, nog niet zo lang geleden actief als statisticus – web
 • Anne De Smet: coach bij Momentum Coaching en kasàlà-dichteres en animator, voorheen Professional Conference Organiser en van opleiding Kunsthistorica – web
 • Peter Plusquin: Purpose ‘don’t hide your magic’ trainer en coach. In een vorig leven trainer en coach in efficiënter werken – web

Dit bijzonder gevarieerde en getalenteerde team gaat met jou aan de slag, gedurende 1 jaar lang. Ze brengen hun expertise samen en zullen jou op een deskundige manier coachen doorheen jouw transformatie als ondernemer. 

Programma: een eigen zaak starten of aan de gang houden, hoe doe je dat?

Het programma bestaat uit 11 bijeenkomsten die doorgaan op weekavonden van 19 tot 22u in De Broeikas in Boutersem. Hieronder zie je een aanzet van het programma, de inhoud is een cocreatie en zal voortdurend bijgestuurd worden en cours de route… Het traject start wanneer er een groep van 6 mensen gevormd is.

Vaste begeleider van de groep is Anje Claeys. Zij zal telkens in duo samenwerken met de andere coaches. Elk van de coaches zal een kader scheppen en met de groep aan de slag gaan.

 • Leeravond 1: Startcirkel
  In deze warme cirkel gaan we dieper in op wat ons samenbrengt in dit traject, en krijgen we ieders vragen en intenties voor het traject scherp. En bovenal leren we elkaar allemaal een beetje beter kennen, als mensen – zowel de deelnemers als de coaches van het traject.
 • Leeravond 2: Wat is je hogere doel?
  Op een intuïtieve wijze ga je vanavond op zoek naar je hogere doel, je purpose, je bestaansreden? Wat heb ik te doen als mens en als ondernemer? Je missie, het verschil dat jij wil maken in de wereld met je bedrijf, is de bouwgrond van je bedrijf, de brandstof die je aan de gang houdt op de momenten (en ja die komen er sowieso) dat het allemaal niet zo makkelijk gaat. In deze workshop krijg je helder wat jouw missie is, maar we gaan ook aan de slag met jouw financiële must. Immers, een bedrijf is géén liefdadigheidswerk. En missie en geld kunnen (neen, moéten!) perfect samengaan.
 • Leeravond 3: Welk dringend belangrijk probleem los je op voor welke doelgroep?
  Het oplossen van een dringen belangrijk probleem, dàt geeft bestaansrecht aan je bedrijf. In deze module leer je je missie te vertalen naar de noden en behoeften van je doelgroep. Voor welke mensen of organisaties lever jij de grootste meerwaarde? Van welke klanten word je het meest blij? Je leert hoe je dit fundament van je bedrijf helder krijgt.
 • Leeravond 4: Ontwerp je aanbod
  Losse sessies, dat is niét het beste verdienmodel én het is ook niet waar je je klanten het beste mee helpt. In deze workshop leer ik je hoe je van losse sessies overstapt naar een aanbod onder de vorm van trajecten en programma’s zodat je nieuwe én bestaande klanten nog beter helpt om die doelen te bereiken waar ze naar verlangen.
 • Leeravond 5: Je lijf wijst je de weg
  Elk van ons kent wel dat ‘ene grote ding’ waar hij of zij telkens op vastloopt en nooit helemaal lijkt door te geraken. We piekeren er ons suf op, we lezen boeken en volgen opleidingen in de hoop er eindelijk echt beter in te worden. Helaas …. Dat ‘ding’ steekt telkens opnieuw zijn kop op, zeker op momenten dat het spannend is, zoals zelfstandig ondernemer worden. Tijdens deze module proberen we een totaal andere piste uit en werken we met de wijsheid van ons lichaam. In een combinatie van individuele en gezamenlijke oefeningen uit de Social Presencing Theater (Theory U – u.Lab) doen we beroep op het ongelooflijk oplossend vermogen van ons eigen lijf, een bron die je altijd en gratis ter beschikking hebt.
 • Leeravond 6: Alles wat je altijd al over geld wilde weten, maar nooit durfde te vragen
  De dag dat je de stap zet naar zelfstandig ondernemerschap, is ook vaak de dag dat jouw relatie tot geld voor altijd verandert. Misschien ben je ervoor in de wieg gelegd maar meestal niet. Je wordt vaak zelfstandig ondernemer omdat je een droom hebt, een steentje wil verleggen in de rivier, een meerwaarde wil realiseren. Hier rijk van worden is meestal niet waar je het beweert voor te doen. Je wil eerst en vooral gelukkig zijn met wat je doet, je passie uitleven. Je werkt keihard en … verdient in verhouding niet genoeg. Herkenbaar? 
  Tijdens deze module onderzoeken we onze vaak dysfunctionele relatie met het verdienen of niet genoeg verdienen van geld, het uitgeven en het weggeven ervan.
  In een consumptiemaatschappij die de pitch, de verkoop en de onverzadigbare honger naar meer als maatstaf voor eigenwaarde verheerlijkt, doen we een stapje terug en onderzoeken we onze relatie met geld. Hoe kunnen we die relatie transformeren en daardoor ook ons leven?
 • Leeravond 7: Radicaal eerlijke marketing en sales
  Marketing en verkoop: fake, opdringerig, manipulatief. Dat is het beeld dat we er vaak van hebben én waarom we er een degout van hebben. En laat ons eerlijk zijn, er worden véél valse beloften gemaakt in marketing. Dat is NIET wat ik je wil leren en waar ik voor sta. Ik sta voor radicale eerlijkheid, ja, ook in marketing en sales. Géén verleiden van je klanten maar het creëren van een echte en oprechte band met je doelgroep, daar gaan we mee aan de slag in deze workshop.
 • Leeravond 8: Branding van je zaak
  Het meest spannende aan zelfstandig ondernemen is dat je jezelf in de markt moet zetten. Het antwoord op de vraag ‘what’s holding it all together?’ is simpel: IK. Ik ben het die alles bij mekaar houdt. Mijn product, mijn dienst, omdat ik die belangrijk vind en omdat ik voel dat het van waarde is voor anderen. Met andere woorden, je moet jezelf vermarkten. En dat is spannend. Net daardoor verschuilen we ons zo graag in een groep, net daarom is het verlangen naar samenwerking zo groot. Omdat het zo superspannend is om er helemaal te gaan staan. Net omdat je jezelf vermarkt is het belangrijk dat je branding en marketing mooi aansluiten bij jouw unieke ik. In deze sessie hebben we het over woord, beeld en betekenis. We onderzoeken de waarde van een LOGO en SEO, van website en sociale media, van gedrukte flyers en online marketing. Wat kan je niet en besteed je dus beter uit? Waarvan loop je weg omdat je bang bent voor zichtbaarheid? En wat past écht bij jou? What’s in there for you?
 • Leeravond 9: Zelfzorg: hoe zorg je als ondernemer goed voor jezelf?
  Ondernemers zijn pioniers, mensen die ongebaande wegen willen bewandelen en daardoor tegen de stroom invaren.  Zij gaan hierbij door intense beslissingsprocessen van wikken en wegen, onrust en  twijfel.  Sommigen blijven in dit beslissingsproces hangen; anderen gaan er ten volle voor, gestuwd door een sterk ontwikkelde wilskracht. Deze wilskracht zorgt er vaak voor dat geen enkele moeite te veel is, dat ondernemers vaak lange dagen werken en over hun grenzen gaan. Zelfstandigen zijn er vaak van overtuigd dat falen geen optie is en hebben een continue (emotionele) betrokkenheid bij het werk. Die emotionele betrokkenheid is ook herkenbaar bij hen die het moeilijk hebben om de sprong te wagen. Of je nu de sprong waagt of niet, het is een intense periode.
  Heb jij het gevoel dat je het water je soms aan de lippen staat, of wil je dit juist voorkomen? Dan is het hoog tijd voor de nodige zelfzorg want zelfzorg is namelijk een ingesteldheid met vele verschillende lagen én dimensies!
 • Leeravond 10: Eénpitters in verbinding
  Zelfstandige ondernemers worden vaak éénpitters genoemd. Het is natuurlijk goed om je regelmatig terug te trekken om goed contact te houden met wat jij specifiek in de wereld wil zetten. Een retraite helpt ook om je onbewuste aan je kant te krijgen en je te laten vertellen wat je volgende stap is. Daarnaast en in spanning daarmee, is investering in je sociaal netwerk een succesfactor. In deze workshop gaan we drie lagen bekijken. Ze spelen elke een eigen rol in de uitbouw van je onderneming. Er aandacht aan besteden, hoeft geen geld te kosten. Integendeel, het zal je klanten opleveren, het zal je emotioneel steun geven en je inhoudelijk verrijken.  Laag 1: je intiem maatje, vaak sparringpartner genoemd. Laag 2: De kring rond je. Je bondgenoten, early adopters of ambassadeurs zijn diegene die je helpen je aanbod in de wereld te zetten. Laag 3: je sociaal kapitaal in grotere netwerken. De oefening is om je sociaal veld in kaart te brengen en te begrijpen hoe elke laag specifiek inhaakt op succesvol ondernemen. Wist je bijvoorbeeld dat onderzoek aantoont dat verre vrienden uit andere netwerken, de beste aanbrengers zijn van nieuwe klanten? Ik baseer me graag op onderzoek uit de sociale psychologie. Alles alleen doen, is veel gevraagd van jezelf. Bouw aan je sociaal kapitaal: het belang van het hebben van een sparringpartner, een groep bondgenoten en een breed sociaal netwerk voor het succesvol verspreiden van je product of dienst.
 • Leeravond 11: Zelfleiderschap: van lijden naar leiden!
  Zelfs als je geen personeel hebt in je bedrijf, heb je leiderschap nodig: zelfleiderschap. Neen, je hebt geen controle over de wereld en over andere mensen. Maar je hebt wél controle over je eigen acties. Neem jij al 100% verantwoordelijkheid voor je keuzes? Of gebruik je nog te vaak excuses en uitvluchten? (en ja, ook perfectionisme is een excuus!)

Prijs en praktische informatie

De prijs voor dit unieke traject bedraagt 1.200 EUR, exclusief btw.

Het traject gaat door van zodra er 6 deelnemers zijn. Maximaal worden er 15 deelnemers toegestaan.

Inbegrepen in deze prijs:

 • Elke maand een workshop van 3u gegeven door een expert rond een welbepaald thema
 • Twee individuele coachingsessies van 45′ door een teamlid van jouw keuze
 • Een warme ontvangst in De Broeikas, heerlijke biokoffie, fairtrade thee en warme chocomelk
 • Kopies, handleidingen, brochures
 • Kennismaking met 7 ervaren coaches met elk hun eigen expertise
 • Leren van mekaar, leren in verbinding, leren met gelijkgestemden
 • Online groep in een besloten online omgeving
 • Online coaching tijdens de zomervakantie
 • Gratis cowerkbonus voor niet-cowerkers: 10 proefdagen in 2020
  Ben je cowerker, dan krijg je een korting!

SPECIALE KORTINGEN!

 • 10% korting als je vennoot bent van De Broeikas
 • 10% korting als je communitylid bent

De kortingen zijn niet-cumulatief! Heb je het financieel niet breed, dan kunnen we samen bekijken wat mogelijk is – contacteer ons via mail. Mocht je naast dit alles graag ook nog extra en op individuele wijze gecoacht worden doorheen je jaartraject dan kan dit via een individueel betalend traject rond een specifiek thema begeleid door de experts betrokken in dit traject (opties hieronder in het inschrijfformulier).Locatie: De Broeikas, coöperatie met sociaal oogmerkKlein-Heidestraat 28e, 3370 Neervelp

Heb je interesse, wil je graag meer info over dit aanbod voor ondernemers?

Geprikkeld door dit alles en toch nog een vraag? Mail dan naar anje@debroeikas.be.

Nu al overtuigd? Meld je dan aan via het formulier hieronder.

Aanmelden!

[contact-form-7 id=”7507″ title=”Traject voor ondernemers”]