In deze snel veranderende en complexe tijden is er nood aan nieuwe vaardigheden en nieuwe vormen van leiderschap, ondernemen en samenwerken.
Er is de laatste jaren veel te doen over zelforganisatie. Dat betekent dat je als leider afstapt van het klassieke top-down denken en niet meer alles zelf wil beslissen en controleren. In plaats daarvan geeft je leiding vanuit gelijkwaardigheid, creëer je zingevende werkplekken en ga je actief op zoek naar de afwijkende stem.
Zo krijg je bevlogen medewerkers die door het vuur gaan, bied je ruimte voor verfrissende manieren van samenwerken, kan je als team snel en flexibel schakelen, creëer je samen financiële, maatschappelijke en ecologische meerwaarde, dragen jullie bij aan een hoger doel, en stimuleer je niet alleen doen-doen-doen, maar nodig je ook mens-zijn en verbondenheid actief uit op de werkvloer.
Tenminste, dat is de theorie. Dit in de praktijk toepassen is niet altijd even makkelijk en evident. Het vraagt als leider dat je een stevig kader neerzet en tegelijkertijd ook jezelf kwetsbaar opstelt. Dat je controle kan loslaten, vertrouwen kan geven en soms discomfort durft uit te nodigen. Het vraagt van jou als leider een sterke visie en een sterk verhaal, maturiteit, stevigheid, compassie én doelgerichtheid.
In dit vijfdaagse traject word je gedurende een half jaar ondersteund, samen met een groep gelijkgestemde leiders.
Het doel van dit traject is het vergroten van jouw transformatiekracht als leider en als mens. De focus ligt op het versterken van jouw ‘zijn’, van waaruit vanzelf een effectiever ‘doen’ ontstaat.
“The success of an intervention depends on the interior condition of the intervenor.” zei Bill O’Brien al.
In dit traject ligt de nadruk dan ook op wie jij bent als mens, op de kwaliteit van jouw zijn. Je kan je team of organisatie immers slechts meenemen naar een manier van werken die je zelf uitdraagt.
- In eerste instantie duiken we daarom zelf de diepte in, ervaren we zelf verschillende aspecten van dat ‘bewuster en effectiever samenwerken’.
- We maken steeds de brug naar jouw team of organisatie en kijken naar concrete situaties die zich voordoen in jouw team of organisatie en waarmee je anders wenst om te gaan. Naast -en na- het ervaren leggen we veel focus op het concreet integreren, vertalen van die ervaring, en het meenemen naar jouw team. Jouw rol als leider, als ‘space holder’ van de veranderingen, noden, dynamieken in jouw team of organisatie, staat dan ook centraal tijdens dit traject.
- Tot slot reiken we ook enkele praktische tools en handvaten aan, dingen die je heel concreet kan meenemen naar je team.
Omdat de focus in dit traject ligt op het menselijke aspect van samenwerken, is dit ook een groepstraject, waarbij we tevens dieper ingaan op groepsdynamieken. We staan stil bij hoe een groep werkt, bij de dingen waar je als leider tegenaan kan lopen in een groep, bij hoe jouw ‘zijn’ in contact met de ander een katalysator kan zijn voor verandering. We gebruiken de groep die samen dit traject met jou loopt als bron van wijsheid, die je niet enkel spiegels maar ook verschillende perspectieven kan bieden. Zo leer je ook concreet hoe je de collectieve intelligentie in jouw team of organisatie kan aanboren.
Het Broeitraject ‘van zijn naar doen’ is een gespreid traject.
- We starten met een anderhalve dag ‘duik in de diepte’ om elkaar te leren kennen en onze ‘vraag’ helder en scherp te krijgen. Onze vraag rond ons eigen leiderschap als mens, rond de manier van werken in ons team of organisatie, onze hoop van wat we wensen te veranderen in onze eigen team of organisatie, onze knelpunten of blinde vlek en de dynamieken in ons team.
- Daarna komen we vijfmaal een halve dag samen, om de drie-vier weken, rond een specifiek thema dat tijdens deze diepte-duik naar boven kwam. We co-creëren als het ware het verdere programma, en bepalen samen de thema’s van deze sessies. Dit kan je eigen purpose of missie zijn, of net degene van je team of je organisatie, verbindende communicatie, feedback, beslissingen nemen met collectieve intelligentie en/of samenwerken als team en als mensen.
- Naast de thema-sessies is er steeds ruimte voor intervisie, om de wijsheid van de diverse groep ‘peers’ te horen op jouw uitdagingen: als mens achter de leider, of net als leider in jouw team of organisatie.
- Afsluiten doen we opnieuw met een duik samen. We nemen hiervoor de hele dag tijd, en sluiten af met een gezellig etentje.
Tussen de sessies door zijn de begeleiders steeds beschikbaar voor een kort telefoon- of videogesprek, en bieden zo permanente ondersteuning in dit traject. Eventuele individuele coaching gesprekken kunnen ook steeds aangevraagd worden (tegen een surplus).
Als kers op de taart zijn ook 3 cowerkdagen in De Broeikas inbegrepen. Deze dagen starten met een korte ochtendkring waarbij je je intentie voor de dag kan zetten en sluiten af met een korte avondkring. Er wordt gezellig samen geluncht, en tussenin werken we in stilte en met volle aandacht aan ons eigen werk dat we meebrengen. Deze dagen vormen een mooie ondersteunende inspiratie in hoe ‘samen werken’ er ook kan uitzien.

Voor wie?
Ben jij een ondernemer, directeur, teamleader die actiever en bewuster het verschil wil maken? Die vanuit gelijkwaardigheid leiding wenst te geven en zinvolle werkplekken wil creëren, waar effectiever, in verbinding en met bezieling wordt samengewerkt?
Ben jij reeds bezig met ‘anders werken’ in jouw team of organisatie? Of klaar om hier heel concreet het verschil in te gaan maken? Merk je dat je eigen triggers of knelpunten soms in de weg zitten om jouw team of organisatie mee te nemen op pad of in dat verhaal?
Ben je nieuwsgierig naar, verlang je naar:
- Een diepe rust en zuiver weten van waar jij als leider voor staat, welke verandering jij op deze wereld en in jouw team te brengen hebt, wat jouw missie is?
- Meer ‘presence’, meer draagkracht, meer bezieling uitstralen als leider?
- Meer betrokkenheid, verbinding en samenwerking in jouw team?
- Minder maskers en meer openheid, kwetsbaarheid en veiligheid in jouw team?
- Samen snel slimme en gedragen beslissingen nemen als team, vanuit gelijkwaardigheid, met alle stemmen gehoord en vertaald in collectieve intelligentie, en dat zonder ellenlange overleg meetings? (‘consent besluitvorming’)
- Een gezonde voedingsbodem om zelfsturend te kunnen werken in jouw team?
- Meer menselijkheid in jouw organisatie? Meer (inter)menselijke vaardigheden?
- Of is er net zoveel luisterbereidheid in jouw team of organisatie dat er soms weinig gehandeld wordt, en wens je net meer daadkracht in jouw team?
- Een organisatie met de neuzen in dezelfde richting, vanuit een duidelijke purpose?
- Inzicht in de team- en groepsdynamieken in jouw team?
- Gelijkgestemden om mee te sparren, als klankbord, als schouder,
Samenheid – een plek om je gedragen te voelen - Jezelf meer durven laten zien, authentieke marketing, zichtbaar worden in je essentie
Dan ben jij op de juiste plek terechtgekomen, want dat is precies wat dit Broeitraject brengt!
Verandering creëren is niet makkelijk. In dit Broeitraject ontmoet je gelijkgestemden, wissel je ervaringen uit, luister je naar de wijsheid van de groep, en krijg je een meer gedragen samen-gevoel.
Wat vragen we van jou?
- Nieuwsgierigheid: portie gezonde zelfkennis, introspectie, bereidheid naar jezelf te kijken
- Gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid naar de ander: van iedereen iets kunnen leren
- Transparantie en openheid: bereid zijn jou te laten zien en je kwetsbaar op te stellen
- Verantwoordelijkheid: het besef dat jij zelf mee verantwoordelijk bent voor jouw resultaten, voor hoe het loopt in jouw team of organisatie, alsook tijdens dit traject
- Goesting en open staan voor verandering
Door wie?
Het traject ‘Van Zijn naar Doen’ wordt begeleid door Peter Plusquin & Linde Vloeberghs. Peter is purpose coach, oprichter van Coach Café Leuven en medebezieler van De Broeikas. Linde is teamdynamiek- en organisatiecoach, organisator van een aantal netwerken in het Leuvense, en focust op werken vanuit verbinding, menselijkheid en duurzaamheid.
Peter en Linde organiseren het traject, faciliteren de groepssessies, coachen zowel in groep als individueel, en geven de inhoudelijke sessies rond purpose, wholeness, team dynamieken, zelfsturing,… Voor andere inhoudelijke sessies werken ze samen met ervaren deskundigen in en rond De Broeikas die uitgenodigd worden in functie van de thema’s die door de groep gevraagd worden.
Waar?
Het Broeitraject is ontstaan in de schoot van De Broeikas. Het is bedacht door mensen die allen actief zijn in en rond De Broeikas: bezielers, oprichters, cowerkers, allen vennoot van De Broeikas. Dit traject kadert in de missie van De Broeikas, Labo voor een Warme Wereld, waar verdieping, verstilling, en verbinding centraal staan. Daarom stelt De Broeikas ook tijdens de cowerkdagen haar deuren open voor jou, zodat je je nog breder gedragen weet in deze warme community van kantelaars.
Het traject vindt dan ook plaats in De Broeikas in Boutersem, gelegen tussen Leuven en Tienen.
Wanneer?
Het traject gaat van start zodra een groep van 8 deelnemers gevormd is.
De groep komt dan een eerste keer samen om elkaar te ontmoeten en verwachtingen te delen, zodat we het deel van het programma dat op maat en op jullie vraag gevormd wordt, kunnen co-creëren (*). De concrete data bespreken we ook dan samen.
Het traject bestaat uit:
- Kennismaking met duik in de diepte (anderhalve dag)
- Vijf thema sessies van een halve dag* (namiddag of avond telkens)
- Afsluiten & integreren (eendaagse)
Eerst eens komen proeven?
Even voelen wie Peter en Linde zijn, de sfeer in De Broeikas opsnuiven, en al je vragen over dit traject stellen?
Kennismaken en ervaren hoe het voelt om bewuster en effectiever samen te werken vanuit verbinding, zingeving en collectieve intelligentie van de groep kan tijdens de tweede editie van onze Broeitweedaagse ‘Iedereen aan het roer in een snelveranderende wereld’ op 12 en 13 maart.
Je kan Peter of Linde ook steeds contacteren via mail of skype: Linde (lindevloeberghs@me.com), Peter (peterplusquin@gmail.com)
Inschrijven
De prijs per persoon bedraagt 2.270 euro excl BTW. In ruil geniet jij van het traject, lunches op de beide hele dagen die we samen zijn, gezonde tussendoortjes, een etentje als afsluiter op de laatste dag, twee fantastische facilitatoren versterkt door een ondersteunend team van professionals, veel tijd in de heerlijke rustgevende plek De Broeikas, een factuur voor jouw organisatie, én als extra een maand gratis proeven van het cowerken in De Broeikas!
Voor leiders in de non-profit, zorgsector of scholen hanteren we een verlaagd tarief. Indien je dit wenst aan te vragen, kan je ons contacteren via lindevloeberghs@me.com.
Reserveer je graag al jouw plekje? Er is slechts plaats voor maximum 12 deelnemers in dit traject, dus snel inschrijven is de boodschap!