Broeiavonden

Broeiavonden, want broeien doet bloeien!

Inspiratiesessies, elke tweede woensdag van de maand, telkens van 20 tot 22u.

De Broeikas is meer dan louter een professionele werkplek (die op 1 oktober haar deuren opent). Het is in de eerste plaats een plek waar ondernemers kunnen thuiskomen en zich maximaal kunnen ontplooien. De nadruk ligt op vertragen, verstillen en verdiepen zodat we via ons ondernemerschap maximaal kunnen bijdragen aan een meer duurzame en verbindende wereld… We voelen ons verbonden met initiatieven en mensen die het nadrukkelijk anders willen doen. Anders, op ecologisch en/of sociaal vlak. Mensen die geloven in een warme en begripvolle samenleving. Daar waar we kunnen, willen we deze mensen soigneren, forum geven en ruimte bieden. Zo willen we innovatieve coalitites smeden en gaan voor synergie! Prettig en verrijkend samenwerken, coöperatief en anders.

Daarom brengen we 13 inspirerende avonden rond thema’s die hieraan gelinkt zijn…

13 in een dozijn
13 woensdagavonden
13 broeiende broeiavonden
1 jaar lang, een jaar rond, met de seizoenen mee

Want broeien doet groeien!

Concept
Info en aanmeldingen via het formulier hieronder
Inlopen en netwerken vanaf 19.30u, start van de avond om 20u, afronden om 22u

Financiële bijdrage
10 EUR/avond
Je mag gratis iemand meebrengen, dus als duo betaal je elk 5 EUR.
Meerbeurtenkaart voor de hele reeks 100 EUR – 13 broeiende avonden
Alle prijzen zijn inclusief BTW

Betalen kan door overschrijving op het rekeningnummer BE08 5230 4805 7313 op naam van De Broeikas. De BIC code is TRIOBEBB. Als mededeling noteer je: Inschrijving Broeiavond en je naam. Om onze administratie haalbaar te houden, is annuleren na betaling evenwel niet mogelijk. Dank voor je begrip.

Parkeren
De Broeikas is een verstillende plek in een stil en rustig dorp. Gezien onze activiteiten meestal veel volk aantrekken verschijnen er bijgevolg ook altijd veel auto’s in de straat en dat zouden we graag willen beperken. Dit uit respect voor de omwonenden maar eveneens om te verstillen. Graag willen we je daarom vragen om je auto te parkeren op de carpoolparking vlak bij de afrit van de E40. Van daaruit is het 10 minuutjes stappen naar de Klein-Heidestraat. Deze 10 minuten geven je de gelegenheid om rustig naar De Broeikas te wandelen en mindful toe te komen. Helemaal ‘in tune’ en klaar voor de Broeiavond. Dank je wel om rekening te houden met ons parkeerverzoek.


Onze broeiavonden, het programma…

GRATIS Kennismakingsavond – Mei (MAANDAG 28/05/18)
Interactieve kennismakingssessie: ‘Broeiend bijten we de spits af’
Hade Bamps, Anje Claeys, Franky De Cooman, Peter Plusquin
Out of the box, Klein-Heidestraat 41, 3370 Neervelp

Levensmissie – JUNI (13/06/18)
Interactieve lezing
Peter Plusquin, Shortcuts
Out of the box, Klein-Heidestraat 41, 3370 Neervelp

‘Wat roept jou? Wat wil zich via jou manifesteren? Waar heb je aan toe te geven? Wat is jouw ‘raison d’être’? Wat is jouw unieke bijdrage aan de wereld?
In deze workshop gaan we op zoek naar jouw Purpose. Helder weten van wat jij écht te doen hebt, is als de poolster: een duidelijk kompas dat je op koers houdt, zodat je meer in lijn gaat leven en handelen met wie je ‘deep down’ bent. En zo een gids kan zijn voor anderen in deze VUCA-wereld.’

‘VUCA world’ is een term die de wereld omschrijft waarin wij ons als mensen en organisaties op dit moment in bevinden. VUCA world staat voor Volatile, Uncertain, Complex en Ambiguous. Wat zoiets betekent als: volatile (snel veranderend), uncertain (onzeker), complex (ingewikkeld), ambiguous (dubbelzinnig). Het gaat om een continue veranderende wereld met hoge onzekerheid en complexiteit die lang niet altijd helder is. Een wereld waarin wij ons nu bevinden en die de komende jaren steeds meer VUCA gaat worden.

Duurzaamheid – JULI (11/07/18)
Interactieve filmavond ‘Down to Earth’ – Bekijk hier de trailer van de film
Hade Bamps, Levuur cvba (facilitator)
Out of the box, Klein-Heidestraat 41, 3370 Neervelp

‘Op zoek naar een nieuw perspectief en zingeving leefden Rolf Winters en Renata Heinen met hun drie kinderen vier jaar in Noord Amerika samen met een Indianenstam. Daar ontstond het idee om de wijsheid van de stamoudsten op film vast te leggen. Het gezin trok daarop een jaar rond de wereld op zoek naar de verborgen Wisdom Keepers en leefden bij verschillende volksstammen op zes continenten. De film voert de kijker van de oevers van Lake Superior in Michigan tot het hart van de Amazone, van het Australische achterland tot de Kalahari woestijn en van de Andes tot aan de binnenlanden van India. Hun ontmoetingen met de ‘Keepers of the Earth’ laten niemand onberoerd.’

Ondernemen – AUGUSTUS (08/08/18)
Interactieve lezing: ‘Blijven Dromen’
Samuel De Wever, Destiny
Out of the box, Klein-Heidestraat 41, 3370 Neervelp

‘Daan, ik wil een firma starten maar ik ben te jong, wil jij me helpen’? Een vraag waarmee voor Samuel in 2001, toen 15 jaar, heel wat nieuws begon.

Zonder enig business plan of enige ervaring, maar met een duidelijk idee en vooral een droom startte Samuel met behulp van Daan in 2001 zijn eerste firma, vanop de zolderkamer van het ouderlijke huis.
Nu, 17 jaar later, besturen ze samen een firma van 150 medewerkers in België en Nederland. Samuel komt en vertelt zijn verhaal: een verhaal van een kleine jongen met een grote droom.
Een verhaal van vallen en opstaan, het leren kennen van je eigen limieten en sterktes. Het groeiproces van een start-up naar een scale up, maar met één belangrijk doel voor ogen: blijven dromen!

Zelfsturing – SEPTEMBER (12/09/18) – SCHRIJF JE NU IN!
Interactieve lezing: ‘Zelfsturing & Teal in de praktijk’
Linde Vloeberghs
Out of the box, Klein-Heidestraat 41, 3370 Neervelp

‘Zelfsturing wordt geregeld als ‘hype’ omschreven. Het is echter geen doel op zich, maar een middel om organisaties naar een authentieker samenwerken en een hoger bewustzijn te brengen: ’teal’ met andere woorden. Wat heb je nodig om van jouw organisatie een ‘teal’ organisatie te maken? Waarom is persoonlijke ontwikkeling de sleutel tot succes? Hoe kan je zonder zomaar ‘mee te gaan in de hype’ of zonder ‘all the way’ te gaan, reeds een aantal waardevolle ‘best practices’ uit ‘teal’ samenwerken implementeren in jouw organisatie? En waar kunnen deze nog waardevol zijn: wat met ‘teal’ in de context van cohousing of een gezin bijvoorbeeld?’

Zelfleiderschap – OKTOBER (10/10/18)
Interactieve lezing: ‘Zelfleiderschap en wat we daarover kunnen leren uit het Hoge Noorden’

Geertrui De Cock, Kanssa
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘SISU is de Finse manier om met moed, kracht en vastberadenheid in het leven te staan, dichtbij de natuur en in verbinding met wat je drijft. Het is een soort van nationale “yes-we-can-houding” die van generatie op generatie doorgegeven wordt. Het is een mythe en het is echt. Ontdek dit wonderlijk fenomeen en laat je FINspireren, ook voor jouw Vlaams leven en werk. Diepgaand en praktisch tegelijk. Neem van deze interactieve broeiavond concrete inzichten mee uit het land dat volgens internationale statistieken niet alleen het beste onderwijssysteem heeft maar ook het gelukkigste, minst corrupte en meest vooruitstrevende land zou zijn.
LET WEL: de spreker staat niet in voor eventuele vreemde gewoontes die je aan de workshop overhoudt…’

Verbinding – NOVEMBER (14/11/18)
Interactieve lezing: ‘Verbindend communiceren’
Marijke D’Herde, Akiiki, Walk your talk – weblink
Walk your talk geeft training en coaching in verbindende communicatie
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Ervaring leert dat wie zich begrepen en gehoord voelt, tot betere prestaties in staat is. Alle conflicten, naar binnen of naar buiten gericht, zijn het gevolg van een gebrek aan woorden. Continu feedback geven en ontvangen is essentieel om een omgeving te creëren waar mensen zich gerespecteerd voelen en gemotiveerd zijn om al hun talenten in te zetten. Alleen, hoe doe je dat? We leren de bouwstenen kennen van het verbindend communicatiemodel en verwerven inzicht in de belangrijkste valkuilen van communicatie.’

Via participatieve projecten met de focus op verbindende communicatie verkent Marijke reeds 20 jaar hoe empathie, niet alleen onze persoonlijke relaties kan transformeren, maar ook helpt bij het aanpakken van mondiale uitdagingen zoals vooroordelen, conflicten en ongelijkheid. Door te oefenen in een context waar het leven niet verloopt volgens jouw voorwaarden, wordt je vermogen versterkt om wendbaar om te gaan met situaties, geduldig te zijn en snel nieuwe vaardigheden toe te passen. Via inzichten en vaardigheden van verbindende communicatie worden onderliggende, onzichtbare patronen blootgelegd en benoemd.

Zelfzorg – DECEMBER (12/12/18)
Interactieve lezing
Franky De Cooman, Art Decoo
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Mensen die tegen de maatschappelijke stroom invaren, krijgen jammer genoeg vaak de wind van voren, worden bekritiseerd, tegengewerkt, of belachelijk gemaakt. In deze sessie onderzoeken we hoe met deze confrontaties om te gaan zodat we én onze ethische reflex blijven volgen én niet onderuit gaan.’

Ontmoeting – JANUARI (09/01/19)
UITGESTELD NAAR ZATERDAG 16 MAART 2019
NU FOCUS OP AFWERKING VERBOUWING
‘De faute netwerkavont’
Anje Claeys & Peter Plusquin
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Als we het nu eens anders doen. Helemaal fout. Hou jij ook niet van netwerken? Kom dan zeker naar deze ‘faute netwerkavont’. Laat je pitch en smartphone thuis en laat je verrassen door de diepere drijfveren van collega-ondernemers. Voor mensen die wel eens iets anders willen. Verbinden, verstillen, verdiepen. Tijdens een netwerkavond. Het kan, in De Broeikas.’

Cocreatie/Participatie – FEBRUARI (13/02/19)
Interactieve lezing
Hade Bamps
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

De Broeikas wil mensen samen brengen die samen een betere wereld willen creëren. Op deze avond ontdek je manieren om grote groepen mensen in dezelfde richting te laten kijken. En kom je vast ook boeiende mensen tegen die samen met jouw willen cocreëren…

‘Sociale, economische en ecologische uitdagingen en vraagstukken worden steeds complexer. De lat ligt hoog, meningen zijn verdeeld, belangen lopen uiteen, en de tijd dringt. Hoe kan je binnen deze steeds veranderende context toch bruikbare resultaten boeken?

Participatie en stakeholdermanagement helpen om de diversiteit aan stakeholderperspectieven, rollen en posities aan de oppervlakte te brengen en op die manier te komen tot nieuwe inzichten, duurzame besluiten en gedragen acties. Door gelijkwaardig samen te werken en stapsgewijs te bouwen aan gedeelde belangen activeren we onbenut potentieel en creëren we synergie en doorbraken.’

Hadewych Bamps en Wiske Verhaest zijn vanuit hun passie binnen cvba Levuur dagelijks bezig met participatie, cocreatie en multipartijenoverleg. Ze willen jullie graag wat van hun inzichten en ervaringen delen en hierover in dialoog gaan.

Zeer welkom op deze broeiende avond! Je gaat geïnspireerd terug naar huis!

Ontmoeting – MAART EXTRA (ZATERDAG 16/03/19)
‘De faute netwerkavont’
Anje Claeys & Peter Plusquin
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Als we het nu eens anders doen. Helemaal fout. Hou jij ook niet van netwerken? Kom dan zeker naar deze ‘faute netwerkavont’. Laat je pitch en smartphone thuis en laat je verrassen door de diepere drijfveren van collega-ondernemers. Voor mensen die wel eens iets anders willen. Verbinden, verstillen, verdiepen. Tijdens een netwerkavond. Het kan, in De Broeikas.’

Integriteit – APRIL (10/04/19)
Workshop/Interactieve lezing: ‘(Over)leven’
Ann Van Riet, ondernemerscoach, Althea – Coaching voor ondernemers
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Als je Coca-Cola drinkt, dan ben je hip en trendy.’ ‘L’Oréal, omdat ik het waard ben.’
Op welke manier spelen marketing en verkoop (bewust of onbewust) in op valse hoop of angst? Is het nodig om als ondernemer in te spelen op oude pijnpunten of kan marketing en verkoop ook authentiek en integer?

Deze interactieve lezing door Ann Van Riet, ondernemerscoach, geeft inzichten voor ondernemers én klanten.

Verlies – MEI (08/05/19)
Interactieve lezing: ‘Honouring Our Pain for the World’
Ewoud Monbaliu, Levuur
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Wil je de wereld redden? Start door je pijn voor de wereld te durven toelaten en eren. Dit is volgens de gerenomeerde ecopsychologe Joanna Macy een van de meest revolutionaire daden die je kan stellen. In deze interactieve lezing neemt Ewoud Monbaliu langs nieuwe inzichten en rituelen hoe we ons als mens terug kunnen verbinden met het levensweb.’

Welzijn – MEI (datum wordt nog bepaald)
Interactieve lezing: ‘De 4 dimensies van existentieel welzijn’
Anne Lemaire, life coach
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Reflecteren – met een theoretisch kader als kapstok – over existentiële thema’s en hun impact op jou als ondernemer. Existentieel welzijn wordt door prof. Mia Leijssen gedefinieerd als het vinden van een evenwicht tussen vier centrale dimensies van het menselijk bestaan: de fysieke dimensie, de sociale, de psychische en de spirituele dimensie die we elk afzonderlijk zullen aankaarten. Voor deze sessie, wordt er verwacht dat je even wat tijd neemt vooraf: je zal daarvoor een opdracht krijgen bij inschrijving’.

Schoonheid – JUNI (12/06/19)
Expo, muziek & woord: ‘De waarde van kunst en schoonheid in ondernemerschap’
Anje Claeys, De Broeikas
De Broeikas, Klein-Heidestraat 28E, 3370 Neervelp

‘Het element schoonheid is essentieel als je wil ondernemen vanuit je diepere kern. Schoonheid kan zich uitdrukken op verschillende niveaus en in verschillende vormen. Starten vanuit de eigen kern, met een heldere missie en visie die je expliciet maakt in je doen en laten, van daaruit bouwen aan een mooi business model waarin je een maatschappelijke meerwaarde creëert (en die ook benoemt) met ruimte voor kwetsbaarheid en authenticiteit. Vervolgens de stap naar buiten toe: zichtbaar worden. De website, de woorden, de beelden, de folders,… Je laten omringen door mooie mensen die werken vanuit hun talent. En van daaruit bouwen aan je zaak, een gelaagd verhaal. Ondernemerschap als kunst en kunde. Anje Claeys brengt het verhaal van De Broeikas, een verhaal dat startte van binnenuit, vanuit het verlangen naar meer diepgaande interacties, een verfrissende ruimte en vervullende interacties. Een labo. Een labo voor een warme wereld.’

Kunst aan de muren, vertelsels van Anje Claeys, onderbroken door streepjes muziek van Pieter Cooreman en vertelsels van Joke Van Himbeeck Een niet-klassieke getuigenis die aanzet tot méér.